Je moeder als telefonische hulplijn

DOOR MARLOUS FLIER

Vragen over Bassie en Adriaan. Je moeder inschakelen als telefonische hulplijn. Rob Lemmens, verstandelijk gehandicapt, kan thuis op de computer zijn favoriete spelletje Lotto Weekend Miljonairs naspelen. Dankzij zijn broer die met twee klasgenoten het programma in elkaar zette.

Wie is geen schaatser? A. Erben Wennemars, B. Marianne Timmer, C. André van Duin, D. Rintje Ritsma! Of Wie speelt Bas van Toor in de serie Bassie en Adriaan? A. Adriaan, B. Bassie, C. B2, D. de Baron. De vragen in het spel Lotto Weekend Miljonairs van SBS6 zijn in het begin altijd makkelijk. Maar deze twee vragen komen niet uit het originele televisiespel met Robert ten Brink als presentator. Ze komen wel uit de speciale computerversie van het spelletje van Bart Lemmens, dat hij samen met zijn klasgenoten Barry Tuip en Pieter Mooren maakte voor zijn verstandelijk gehandicapte broer Rob (20). Foto: Peter Schols

De drie leerlingen van zes atheneum van het Trevianum in Sittard zijn in september met de ontwikkeling van het computerspel aan de gang gegaan. Ze kunnen het op school voor het vak informatica als eindexamenopdracht gebruiken en Bart vindt het wel een leuk kerstcadeautje voor zijn grote broer.

"Hij vindt het programma altijd heel leuk om te kijken. Waarom? Dat weet ik niet precies. Maar, ik denk dat het hem gaat om de spanning die in het spel zit. Geluid en vormgeving zullen ook wel een rol spelen. Hij houdt van spelletjes op televisie. Kijkt ook graag Get the Picture."

De drie jongens hebben ruim drie maanden nodig om het spel te creëren. Ze gebruiken geluidsfragmenten van het echte programma en bedenken zelf 45 vragen op het niveau van Rob. Wat niet wil zeggen dat alle vragen simpel zijn. "Er zitten vragen tussen waarvan ik weet dat hij het antwoord weet. De vragen over Bassie en Adriaan zijn voor hem makkelijk. Dat geldt ook voor de vraag Wie won Idols? of Met hoeveel stokjes eten Chinezen? De vragen worden moeilijker naarmate hij verder komt in het spel. Net als in het echt. Dat we maar 45 vragen hebben gemaakt, is helemaal niet erg, want hij kan niet zo goed onthouden."

Barry benadrukt dat het een flink karwei is geweest om het spel in elkaar te zetten. "Ik heb er zo'n zestig uur aan gewerkt. Eén vraag in het programma verwerken kostte ons al een uur."

Het spel is zo goed mogelijk nagebootst. Dus zegt Robert ten Brink na elk goed antwoord: 'En dat is goed'. En kan Rob ook drie hulplijnen raadplegen: de fifty-fifty (twee foute antwoorden van de vier keuzemogelijkheden vallen weg), het publiek om raad vragen of de telefonische hulplijn. Die laatste wordt ingevuld door moeder Hanny. Elke keer dat Rob de hulplijn gebruikt, klinkt Hanny's stem: "Oh, ik moet zeker helpen bij het beantwoorden van de vraag?" De hulplijn kan het ook wel eens fout hebben. "Als hij verder in het spel komt wel. En dat is natuurlijk grappig, als mijn moeder een fout antwoord geeft", zegt Bart.

Albert Stoop, informaticaleraar van het drietal, is onder de indruk van hun werk. Hij geeft ze een 9,8 en zorgt ervoor dat ze de Sint-Jozefprijs krijgen toegekend, een prijs van duizend euro die het Trevianum jaarlijks uitreikt aan leerlingen die een uitzonderlijke prestatie verrichten. Dat cijfer, trouwens, is volgens hem slechts voor 20 procent tot stand gekomen door de cd-rom die ze hebben gemaakt. Veel belangrijker is nog alle documentatie erachter. Stoop benaderde ook de mensen bij Endemol. Want als je iets uit een televisieprogramma gebruikt, moet je daar toestemming voor vragen. Na drie maanden kwam het verlossende woord. Voor de bedrijven met de rechten van het programma is de computerversie geen enkel probleem. Maar wie nu denkt dat de jongens een gat in de markt hebben ontdekt, heeft het mis. Want de cd-rom mag absoluut niet commercieel worden gebruikt.

Het kerstcadeau valt bij Rob in goede smaak, vertelt Bart. "Eerst dacht hij nog even dat we het spel uit de winkel hadden en dat hij het nooit zou kunnen spelen. Toen bleek dat we het speciaal voor hem hadden gemaakt, was hij heel blij. Nu speelt hij het ongeveer eens per week. Voor hem is het een heel intensief leerproces. Hij moet zich goed concentreren. Als het misgaat, zit hij zich echt te ergeren." Als Rob vijftien vragen goed heeft, wint hij een miljoen euro. En verschijnt een cheque met dat bedrag en zijn naam erop in beeld. Gevolgd door een minutenlang vuurwerk.

Uit: Dagblad De Limburger, 6 juli 2004

Auteur: Marlous Flier

Foto: Peter Schols

Terug