Nederlands

Boekenlijst onderbouw


Download boekenlijst in Word formaat

 

LIJST JEUGDLITERATUUR EERSTE EN TWEEDE KLAS TREVIANUM 2001-2002

De titels van deze lijst zijn in een of beide mediatheken van de Trevianum scholengroep aanwezig.

Let op! De kerntitels van de Jonge Jury Lijst 2002 zijn in het rood aangegeven


Abbing & van Cleeff
Wespeneiland
Meespelen in een film lijkt leuk, maar wie is die geheimzinnige jongen die zo angstvallig bij Isa, Edith en Finn wordt weggehouden? Ze gaan op onderzoek en rollen van de ene angstige situatie in de andere  
 
Abbing & Van Cleeff
De zwarte rugzak
Een groepje van vijf kinderen is in Frankrijk. Eťn ding weten ze zeker: ze gaan niet naar dat vakantiekamp. Ze hebben twee weken om precies te doen waar ze zin in hebben. Niemand weet waar ze zijn. Dat denken de kinderen, maar zo is het niet. Want er trekt nog een reiziger langs de rivier en algauw weten de kinderen meer dan goed voor is. Een onbezorgde vakantie wordt een levensgevaarlijke reis! Wie zit wie achterna? En wat zit er in de zwarte rugzak?

Aken, Leo van
De eerste dag van de zomer
Simon ziet zijn nieuwe buurjongen eerst helemaal niet staan. Wat een rare jongen, die Helmer: hij gaat naar een andere, speciale, school en men zegt dat hij "niet normaal" is. Toch worden ze vrienden. Maar dan moet Helmer van zijn ouders naar een tehuis.


Alexander, Lloyd
De buitengewone belevenissen van Sebastiaan
Sebastiaan, een ontslagen violist, merkt dat niemand te vertrouwen is in het land dat door een dictator wordt geregeerd. Samen met een ontvluchte prinses probeert hij in veiligheid te komen, waarbij een machtige, geheimzinnige viool hem helpt.

Alexander, Lloyd
De eerste twee levens van Lukas Kasha
Luiwammes Lukas Kasha stapt, door mee te werken aan de tover kunsten van een charlatan, in een andere wereld waarin hij als koning het hoofd moet bieden aan opstandige elementen.

Allfrey, Katherine
Duif onder valken
Evadne, een dertienjarig meisje, wordt door zeerovers ontvoerd, lijdt schipbreuk en wordt opgenomen door de Amazones. Toch verlangt ze steeds naar huis. Als ze geen echte Amazone wil worden, wordt ze verstoten.

Andersen, L.E.
Heksenjacht
Een jongen, wiens moeder tot heks verklaard is en verbrand wordt, vindt zijn toevlucht bij een wijze man, die hem begrijpt. Hij is gelukkig totdat de heksenjacht opnieuw begint.

Anderson, Margaret
Op zoek naar Sarah
Edinburgh, Schotland... het begin van de Tweede Wereldoorlog. De verlegen, welgestelde Marjorie Malcolm-Scott wordt naar onbekende familieleden in Canada gestuurd. Op het perron staat die dag ook Sarah Mc Innes, een avontuurlijk weesmeisje dat naar het zuiden van Schotland moet.
Temidden van het tumult besluiten de meisjes van reisbestemming en dus ook van identiteit te wisselen. Geen van beiden vermoedt echter dat de oorlog zo lang zal duren. En wanneer Marjorie na de oorlog op zoek gaat naar de echte Sarah, blijkt alles anders te zijn dan ze had verwacht!
Eerder verschenen onder de titel: De verwisseling.

Andrews Kent, Louise
Avontuurlijke reizen met Marco Polo
Reisverhaal over Marco Polo die de wereld wil ontdekken, Zijn lange tocht voert hem ver weg naar het onbekende AziŽ. Op zijn reis maakt hij de wonderlijkste dingen mee.

Ashley, Bernard
Met je rug tegen de muur
Waarom doet Nindy opeens zo anders tegen Paula, terwijl ze toch altijd de beste vriendinnen waren? Waarom zegt ze niets meer en durft ze Paula niet meer recht in de ogen te kijken. De jarenlange vriendschap tussen Paula Prescott en Narinder Kaur Sidhu wordt zwaar op de proef gesteld en gaat bijna aan wederzijds wantrouwen ten onder. Dan ontdekken ze dat hun beide families het slachtoffer zijn van ťťn en dezelfde man, de beruchte en gevreesde Charlie Elkin, koning van East End en leider van een nietsontziende ďprotectieĒ-bende. Dan proberen ze samen wijs te worden uit een doolhof van aanwijzingen, die moeten leiden naar het bewijs, waarmee de bende opgepakt kan worden. Maar als ze het gevonden hebben, wat dan? Zullen ze het aan de politie overhandigen of valt het in de handen van Charlie Elkin?

Babbitt, Natalie
De Buitenplaats
Dit historische verhaal speelt zich af op de Goemanstate, een buitenplaats waar de moeder van Willem Goeman met trots de scepter zwaait. De jonge Willem wordt beheerst door het geheim van zijn vaders verdwijning. Het wordt nog mysterieuzer wanneer Herculus in huis komt als onderwijzer van de jongen.

Ballot, Helmut
Het huis met de krokodillen
Stel je voor dat je thuis komt en ontdekt dat iedereen weg is; je weet heel goed, dat er behalve jou niemand in huis is. Plotseling zie je in de spiegel een vreemde man. Wat zou jij dan doen?

Hier ben ik dan....
Een elfjarige Turkse jongen heeft tot zijn zevende in Nederland gewoond, maar is daarna door zijn vader naar een school in Turkije gestuurd. Gekweld door heimwee bij het zien van een gestrande vrachtwagen uit Rotterdam, besluit hij naar Nederland te liften.

Barnard, Henk
Hier wonen goedgeefse mensen en andere verhalen
Bundel met drie eigentijdse verhalen:
* Hier wonen goedgeefse mensen. Steef, Sabit en Sjorssie zetten alles op alles om een plek te zoeken voor een groep zigeuners die steeds door de politie weggestuurd wordt.
* De grote mars. Als er vijfhonderd ontslagen vallen in een Peruaans mijnstadje besluiten vakbonden en arbeiders een grote protestmars te organiseren. Het dagboek van Puma, een negenjarig jongetje, vertelt over die barre tocht naar Lima.
* Het loterijbriefje. Aan de armoede van de familie Josť, die in een krottenwijk van Lima woont, komt plotseling een eind als Josť een loterijbriefje toegestopt wordt.

Barnard, Henk
Kon hesi baka, kom gauw terug
Verhaal over twee Surinaamse kinderen die naar Nederland komen en moeite hebben om zich aan andere levensomstandigheden aan te passen.

Barnard, Henk
Laatste nacht in Jeque
De laatste nacht voor hij naar een nieuwe school gaat, kan Raul niet slapen. De laatste jaren is er zoveel gebeurd: de komst van het bevrijdingsfront Frelimo naar zijn dorpje, de bittere strijd tegen de Portugezen en tenslotte de bevrijding van zijn land, Mozambique.

Barnard, Henk
De vondst
Onafhankelijk van elkaar zijn twee jongens en twee meisjes op zoek naar de geschiedenis van de bewoner van een oud Rotterdams huis. De jongens, omdat ze in een loze zolderruimte een griezelige roerloos zittende figuur ontdekken, de meisjes op grond van verhalen van hun Surinaamse overgrootmoeder. Zo wordt ontraadseld dat het gaat om de "winti", de geest van een Afrikaan die trouw het appeltje voor de dorst van zijn vroegere baas, een harde 19e eeuwse zakenman, bewaakt.  

Barrett, A.
Martin bijt van zich af
Martin verhuist met zijn ouders naar Londen.

Bartos-HŲppner, Barbara
Duizend schepen voor de wind
Dit boek gaat over de grote plundertochten van de vrije vikingen, die met hun schepen vol krijgers het vaste land van Europa, Engeland en Ierland onveilig maken en tenslotte zelfs tot Noord-Afrika doordringen, jagend op buit en een spoor van vernietiging achterlatend. Maar daarnaast is er ook de strijd tussen koningin Asa en haar vijanden; het is een schaakspel waarbij men heel omzichting een zet moet doen, zonder te weten welke zet de tegenpartij zal doen. Aan de ene kant staat de uiterst slimme Asa, belust op macht en zinnend op wraak en aan de andere kant de dappere BjŲrn die zich niet alleen ontpopt als een goed aanvoerder, maar ook als een van de grootste scheepsbouwers van zijn tijd.

Bawden, Nina
Carry's kleine oorlog
Carry en haar broertje worden tijdens de oorlog geŽvacueerd naar een plaatsje in Wales. Ondanks de afschuwelijke kruidenier bij wie ze in huis wonen, beleven ze een geweldige tijd door de bezoeken aan het oude huis en "heks Hebzibah". Het nachtmerrie-achtige gebeuren bij hun vertrek blijft Carry haar leven lang achtervolgen, tot zij met haar kinderen terugkeert naar die plek.

Bawden, Nina
Ons vertellen ze nooit iets
Clara, NoŽl en Bosie logeren bij hun grootouders. Al vlug komt ook hun neef David, wiens ouders overleden zijn. Hij beheerst het hele huis als een echte dictator. Clara merkt dat David vreemde spelletjes speelt met de poppen in het oude poppenhuis, dat op zolder staat. En de kleine Bosie ontdekt dat David een revolver heeft...

Bawden, Nina
Voor je vrijheid moet je vechten
Alexis, het vakantievriendje van Jo en Charly, woont in een geheimzinnig huis en vertelt fantastische verhalen over zijn ondergedoken vader. Tot grote verbazing van Jo en haar broer speelt ook hun nieuwe vader, aan wie ze toch al zo moeten wennen, een rol in het verzet tegen de dictator.

Beake, Lesly
De blinde reiziger
In opdracht van zijn stiefvader, een rijke koopman, moet 15-jarige Traff diens gast, een blinde Engelsman, rondleiden in Zuid-Afrika. Traff is razend en wil niet veel moeite doen. De tocht verloopt anders dan verwacht: Traff en James worden vrienden, en Traff leert zo te accepteren wat hij is en wat hij kan. Door James' handicap is de beschrijving van Zuid-Afrika (1828) bijna tastbaar .

Beckman, Thea
Geef me de ruimte
Triomf van de verschroeide aarde
Het rad van fortuin
Een in de Middeleeuwen in Frankrijk spelende trilogie; aan de hand van de lotgevallen van een troubadoursechtpaar met twee pleegzonen worden verschillende episodes uit de Honderdjarige Oorlog belicht. De delen zijn afzonderlijk te lezen.

Beckman,Thea
De doge-ring van VenetiŽ
Thomas is novice in een klein arm klooster in de Kempen. De abt stuurt hem samen met Mattias, een monnik met een zeer duister verleden, naar VenetiŽ om daar een mooie relikwie te kopen. Op twee nukkige ezeltjes gaan ze op pad. Het is een lange gevaarlijke tocht door eenzame landstreken waar struikrovers op de loer liggen, over hoge bergen met verraderlijke ravijnen. Zal het hen lukken om de magnifieke stad VenetiŽ, het centrum van de wereldhandel, te bereiken en hun opdracht te volbrengen?

Beckman,Thea
Het geheim van Rotterdam
In het vijftiende-eeuwse Rotterdam is Caspar, een vondeling, voorbestemd om zijn pleegvader op te volgen als meesterkuiper. Door de ontmoeting met Grietje, dochter van chirurgijn Melchior, raakt hij echter in spannende en geheimzinnige avonturen verzeild.

Beckman, Thea
De gouden dolk
Jiri wordt voorspeld dat hij eens de gouden dolk zal bezitten, die het bezit is van Nour-ed-Din. Jiri trekt mee met de kruistocht tegen de Saracenen en komt als gevangene tegenover Nour-ed-Din te staan.

Beckman, Thea
Hasse Simonsdochter
Hasse, een onafhankelijk opgegroeid meisje in de tijd van de Hoekse en Kabeljouwse twisten, redt Jan van Schaffelaar van het schavot door met hem te trouwen. Zij volgt hem als lid van zijn bende tot zijn fatale sprong van de toren van Barneveld. Enigszins romantisch verhaal over deze feministe avant la lettre, dat door zorgvuldige documentatie een goede kijk biedt op het leven in de late Middeleeuwen.

Beckman, Thea
Kinderen van Moeder Aarde
Het helse paradijs
Het Gulden Vlies van Thule
Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog is Groenland een paradijs met een heerlijk klimaat en een vredelievend milieubewust bestuur van vrouwen. Maar die idylle van Thule wordt keer op keer bedreigd door de invallen van de Badeners, bewoners van het oude Europa die op dezelfde voet doorgaan met een mannenmaatschappij en al wat daar bij hoort.

Beckman, Thea
Kruistocht in spijkerbroek
Een hedendaagse scholier wordt met een tijdmachine teruggeflitst in de dertiende eeuw. Als twintigste-eeuwer maakt hij de Kinderkruistocht mee en beleeft hij de Middeleeuwen.

Beckman, Thea
Mijn vader woont in BraziliŽ
"Mijn moeder is niet getrouwd en dat vindt niet iedereen goed. Van mijn vader weet ik alleen dat hij in BraziliŽ woont, of is dat een verhaaltje? En als hij echt komt, heb ik dan gewoon een vader, net als de anderen?"

Beckman, Thea
Stad in de storm
Twee zeer emotionele jaren, 1672 en 1674, uit het leven van een Utrechtse drukkerszoon: de Franse bezetting van Utrecht, de strijd tussen de aanhangers van De Witt en de Prinsgezinden, de heksenvervolging en de sociale toestanden.

Beckman, Thea
Saartje Tadema
Saartje Tadema, die in het jaar 1712 nog maar zeven jaar oud is, wordt opgenomen en verzorgd in het Amsterdamse Burgerweeshuis. Het verhaal eindigt op het moment dat Saartje, inmiddels opgegroeid tot een jonge en zelfbewuste vrouw, ten huwelijk wordt gevraagd

Beckman, Thea
De val van de Vredeborch
Het is 1548; Jan Jacobs van Leemputte, verdacht van ketterij, wordt ver-bannen uit Antwerpen. Hij trouwt met Catherina en wordt eigenaar van de brouwerij van haar familie in Utrecht. Inmiddels is het 1566: beeldenstorm, inquisitie, Spaanse overheersing. Ook aan Utrecht gaat dit alles niet voorbij. Aan de rand van de stad bevindt zich de Vredeborch. Vanuit deze burcht houden Spaanse soldaten de stad en de omgeving in de gaten. Alva komt met grote legers naar de Nederlanden. De troepenmacht op de Vredeborch wordt versterkt. Soldaten worden bij burgers ingekwartierd, ook bij de familie Van Leemputte. Er volgen veelbewogen jaren. Het ziet er niet naar uit dat de Vredeborch ooit zal vallen.

Beckman, Thea
De verloren schat
De dertienjarige Mickey verveelt zich. Het is paasvakantie en er is niet veel te doen in het stadje. Dan krijgt ze Arnold on het oog. Ze probeert op allerlei manieren zijn aandacht te trekken; eerst lukt dat niet, maar daar komt al snel verandering in. Een vreemde advertentie in de krant trekt Mickey's aandacht. Twee geleerde mannen vragen informatie over de verloren gegane schat van een oude adellijke familie. Samen met Arnold gaat Mickey op onderzoek uit. Er bestaat toch geen leukere manier om de paasvakantie door te brengen dan met het zoeken naar een verloren schat?

Beckman, Thea
Vrijgevochten
De jonge scheepsmaat Jasper de Bonte wordt in het 18de-eeuwse TunesiŽ als blanke slaaf verkocht.

Beckman, Thea
Wij zijn wegwerpkinderen
Drie kinderen denken dat hun ouders dood zijn. Ze wonen in het ene kindertehuis na het andere. Op een gegeven moment komen ze in een pleeggezin terecht. Het is een schok, als ze horen dat hun ouders nog leven...

Beckman, Thea
Wonderkinderen
Tom en Wijntje zijn pas tien, als zij naar de brugklas gaan. Ze leren erg gemakkelijk; ze worden "wonderkinderen" genoemd. Tom vindt het verschrikkelijk dat hij naar de l.t.s. moet en Wijntje naar het gymnasium. Samen met Wijntje probeert hij zijn ouders over te halen om hem ook naar het gymnasium te laten gaan.

Beckman, Thea
Zwerftocht met Korilu
Een vrolijk verhaal van een reis om de wereld, zonder een cent op zak.

Beecher Stowe, H.
De hut van oom Tom
Verhaal over de ellende der slavernij in Noord-Amerika.

Beerten, Els
Voorbij de blauwe lucht
Henrike, een meisje van dertien jaar, houdt van blauw, van druiven, van fietsen, radijsjes en geheimen. Heel gewoon eigenlijk. Toch is geen enkel ander meisje zo bijzonder als Henrike

Bennet, Rodney
Kruis in de mist
Midden in de zomervakantie maken Tom en William een trektocht door Dartmoor. Het is een mistige dag en voor hun gevoel hebben ze al urenlang gedwaald. Ineens zien ze een groot stenen kruis, en daarna nog enkele. Door de kruisen te volgen, weten ze de weg uit het drassige gebied te vinden. Als de jongens later naar de plek terugkeren, blijkt er nergens een spoor van een kruis te zijn. Ze gaan op zoek naar de geschiedenis van het gebied, en roepen hiervoor de plaatselijke bibliothecaris te hulp, maar stuiten al gauw op een ijzig zwijgen... en zelfs angst. Allerlei onverklaarbare dingen gebeuren. Zo is er bijvoorbeeld de jongen, die niemand ziet, behalve Tom. "Je ziet spoken", zegt William, en Tom begint te vrezen dat zijn vriend gelijk heeft. Ook vroeger, jaren en jaren geleden, heeft al eens een jongen het geheim van het kruis in de mist willen oplossen, maar men heeft hem dood aanngetroffen aan de rand van het moeras, dat een geheimzinnige plek blijkt te zijn, waarin heden en verleden door elkaar blijken te lopen. William vindt Toms belangstelling voor het gebied maar onzinnig, maar Tom blijft volhouden om de waarheid achter het kruis in de mist te weten te komen.

Berg-Pleijel, Sonja
De Kampong van Ma Muriak
De vijftienjarige Atie is van moederskant Javaans en dit is aan haar uiterlijk te zien. Haar vader is Nederlander en door haar opvoeding voelt Atie zich ťťn met de Nederlanders. Zowel aan Ja vaanse als aan Nederlandse kant ontmoet ze mensen die haar niet vertrouwen. Opgejaagd door de oorlogsgebeurtenissen vlucht Atie naar de bergkampong van haar oma.

Bertin, Eddy C.
Bloedrode kamers
Een onzichtbare hand trekt Valentina naar het nieuwe theater Nosferau en daar voelt ze iets van de kracht die erin verborgen zit. Haar vrienden gaan meespelen in het stuk: De rode kamers van de dood. Zij ontdekken ook dat er iets vreemds aan de hand is met het theater. Hebben die enge dromen van Valentina er iets mee te maken? En wie is het meisje dat in haar dromen steeds om hulp smeekt? Een ding is duidelijk: Valentina moet opnieuw haar krachten gebruiken om het kwaad te bestrijden dat op haar wacht in het theater.

Bertin, Eddy C.
De dertiende nacht
Het begint op het kerkhof. Als door een onzichtbare macht getroffen, moet Valentina er Ďs nachts naar toe. De krijgt de schrik van haar leven als de grond openscheurt en een hand tevoorschijn komt. En dat is pas de eerste nacht, er volgen er nog meer. Dertien in totaal, waarin Valentina tegen iets moet vechten wat maar stukje voor stukje duidelijk wordt.

Bertin, Eddy C.
Overal vuur
Valentina ontwaakt gillend uit een nachtmerrie waarin haar kamer in brand staat. Ook Freddie en Vickie krijgen dromen vol vuur. De vreemde gebeurtenissen stapelen zich weer op. Dat ziet Valentina hoe in de bus een vrouw in brand vliegt. Zonder aanleiding. Zomaar ineens. Uit haar verschroeide hand rolt een vreemde steen, die Valentina opraapt. Hij lijkt op een zegel, maar wat moet hij sluiten? En wat moet zij ermee doen? Vanaf dat moment worden ze achtervolgd door vreemde wezens die niet terugschrikken voor vuur. Ze zorgen ervoor dat Valentina iets ontdekt dat heel diep in haar verborgen zit. En dat voelt aan als een heuse aardschokÖ

Beukenkamp, Greet
Al het water van de zee.
Op een schoolwerkkamp wordt Ivo zo erg gepest dooe zijn klasgenoten dat hij geestelijk en lichamelijk bezwijkt

Beukenkamp, Greet
Het jaar van de heks
Jessica en Stefan zijn met hun vader en zijn nieuwe vriendin Agnes op vakantie in Frankrijk. Jessica heeft de pest in, ze denkt dat Agnes de plaats van haar moeder wil innemen. Maar als ze in een middeleeuws stadje in een soort satanisch horrorspektakel terechtkomen, is er geen plaats meer voor zulke gevoelens. Ze moeten zorgen dat ze overleven.

Beukenkamp, Greet
Ontvoerd
Drie mannen hebben Daphne ontvoerd en in de kelder van een oud huis opgesloten. Daphne is doodsbang, maar probeert zich tegenover haar ontvoerders groot te houden. In haar dagboek kan ze haar angsten en gedachten kwijt. Het wordt haar houvast terwijl de dagen verstrijken en haar gevoelens steeds verwarder maken.

Beukenkamp, Greet
Mist
Sannes vriend Mark is om het leven gekomen. Ze moet haar verdriet helemaal alleen verwerken: niemand wist van haar relatie met hem. Dan komt Sanne op een dag Marks paard tegen, met een schimmige figuur op zijn rug...

Beukenkamp, Greet
Teruggaan kan niet meer
Roberts vader experimenteert met een tijdmachine, maar over de mogelijke gevolgen heeft hij nooit zo nagedacht.

Biegel, Paul en Patrick Nieuwenhuyse
Het beleg van Troje
In deze navertelling zijn gedeelten van de Ilias weggelaten en komen de hoofdstukken niet overeen met de boekindeling van het origineel. De lijn van het verhaal is echter in grote trekken bewaard gebleven. De twee Nederlandse bewerkers hebben het "typisch Homerische" in de stijl niet geheel laten verdringen door hedendaagse verteltrant.

Biegel, Paul
Reinaart de Vos
Het middeleeuwse, satirische dierenepos over de Vos, die zijn zogenaamde rechtschapen broeders uit het bos steeds te slim af is.

Biegel, Paul
De Rode Prinses
Niemand had ooit de Rode Prinses gezien. Pas op haar twaalfde verjaardag komt ze voor het eerst buiten de muren van het paleis om in een feestelijke optocht aan het volk te worden getoond. De mensen rekten hun halzen om een glimp van haar op te vangen. Maar toen gebeurde er iets verschrikkelijks: woeste rovers sprongen te voorschijn en ontvoerden de prinses met koets en al de stad uit, de wildernis in. Maar dat roodharige meisje, dat in haar vieze kleren door de wildernis ronddoolt, is dat wel de prinses? Elk meisje van twaalf met rode haren kan wel zeggen dat zij de Rode Prinses is. En dat brengt sommigen op een ideeÖ

Biegel, Paul
De tuinen van Dorr
Ontroostbaar door het verlies van haar vriendje Jouweniet, die door de heks Sirdis in een bloem veranderd werd, gaat prinses Mijnewel op zoek naar de tuinen van Dorr.

Biegel, Paul
De twaalf rovers
Een arme bedelaar daagt twaalf rovers uit om de schat van de koning te stelen. Geen van hen slaagt erin de opdracht uit te voeren, maar wel ervaren zij dat goud pas waarde krijgt door de manier waarop je het gebruikt.

Biegel, Paul
De zwarte weduwe
Sfeervol begint dit verhaal over de herberg aan de rand van de wildernis, waar de waard zo bang voor is. Jungske is onder de indruk van die vreemde gast, die zo gul is met zilverstukken en hem meeneemt op jacht, die verdachte wildernis in. Dan verdwijnt het jagersgezelschap, meegelokt door de verleidelijke Zwarte Weduwe, soms een geheimzinnige vrouw, soms een monsterspin die mannen vangt in haar kasteel. Hun vrouwen komen dan in actie, maar Jungske brengt redding.

Bloem, Marion
Brieven aan Souad
Na hun ontmoeting tijdens de vakantie blijven Bianca, een dertienjarig Indisch meisje, en Souad, een dertienjarig Marokkaans meisje, elkaar schrijven. In hun brieven vertellen ze elkaar hun lief en leed.

Bloem, Marion
De geheime plek
Dini en Helma zijn vriendinnen. Geheime vriendinnen, want ze zien elkaar alleen op hun geheime plek. Daar onder de keldertrap van een bejaardenflat vertellen ze elkaar hun intiemste gedachten. Dini kijkt op tegen haar vriendin. Helma weet zoveel van de volwassen wereld wat voor Dini nog onbekend is... Maar na de vakantie hoeft de geheime vriendschap voor Helma niet meer.

Bloem, Marion
Matabia
Sylvia, een Indisch meisje, is alleen met haar broertje en zusje thuis. Tijdens een lange, spannende avond, denkt ze na over het land waar haar ouders vandaan komen, met alle geesten en spoken die daarbij horen.

Bloemen, Anneke
Wachten tot er iets gebeurt
Met z'n allen in een huis
Met hoeveel zijn we vandaag
Iedereen tevreden?
Vier afzonderlijke delen over Tanja en haar familie.

Bluitgen, KŚre
De martelaren van Chatila
Een vliegtuig van de Kenya Airways wordt op weg van Nairobi naar Londen gekaapt door twee Palestijnse jongeren en een Japanner. Waarom? Wat zijn hun motieven?

Blume, Judy
Bent u daar, God? Ik ben 't, Margaret
Margaret, een elfjarig meisje, vertrouwt al haar gevoelens toe aan God, hoewel zij niet godsdienstig is opgevoed. Zij zoekt een God die zij maar niet vinden kan, zelfs niet in de ver schillende kerken waar zij zich gaat oriŽnteren.

Bosse, Malcolm
Het examen : De lange weg naar Beijing
Het examen speelt zich af in de zestiende eeuw in China en gaat over de geschiedenis van twee broers, Chen en Hong. De beide broers ondernemen een gevaarlijke reis vanuit de provincie naar de hoofdstad Beijing. Chen om daar te gaan studeren en Hong om zijn oudere broer onderweg te beschermen. Terwijl Chen probeert het moeilijke paleisexamen af te leggen, sluit Hong zich aan bij een geheim genootschap waarvoor ook hij een zware test moet afleggen.

Bruckner, Carl
De schooiertjes van Napels
Gino is een van de uitgebuite en tot misdaad aangezette schooierskinderen in Napels. Maar dankzij zijn wilskracht en een hoop geluk, bereikt hij zijn ideaal: huizen bouwen.

Bruijn, Cor
Lasse Lšnta
Temidden van de Berglappen, die onder leiding van zijn vader van de ene streek naar de andere trekken, beleeft Lasse avonturen met de rendieren; hij helpt dier en mens op te vangen en in de goede richting te leiden.

Bunting, Eve
De geesten van het dodenpunt
Mary, Susan, Carla en Vicky kennen het punt precies, de plek waar al twaalf mensen het leven verloren. Maar terugkomend van een basketballwedstrijd zijn ze zo door het dolle heen, dat ze op de plek niet goed opletten. Door Vicky's schuld raakt de auto in een slip. Vicky die denkt dat ze de enige overlevende is, gaat op zoek naar hulp. Maar wie is die jongeman in zijn lichtblauwe smoking? En wie is Rebecca?

Burger, Sacha
Heraios en de beker
Een tijdens de zesde eeuw v. Chr. in Athene spelend verhaal, waarin de twaalfjarige Heraios en zijn vriend in steeds grotere moeilijkheden komen als ze niemand willen laten merken, dat de zilveren beker verdwenen is.

Burger, Sacha
Het jaar van Nemea
Van Phidippides wordt verwacht dat hij net als zijn vader heelmees-ter zal worden, maar eigenlijk wil hij graag boodschapper worden, een beroep dat echter minder in aanzien staat. Om toch het meisje van zijn dromen te krijgen, moet hij winnen op de spelen van Nemea

Byars, Betsy

Een goudvis van 2000 pond
Warren woont met zijn zusje bij zijn grootmoeder, want hun moeder is al drie jaar ondergedoken; zij is steeds betrokken bij allerlei acties waar soms geweld bij gebruikt is. Warren klampt zich vast aan haar briefkaarten en aan zijn dagdromen over films die hij ooit zal maken, zoals die over de mensenetende goudvis die in het riool leeft.

Byars, Betsy
De zwerfkatten
De zwerfkatten zijn een jongen en een meisje uit een ontwricht gezin, en een weesjongen, die samen bij pleegouders terechtkomen. Voordat iedereen zich op zijn gemak voelt, gebeurt er heel wat.

Camp, Gaston van
Gouden wespen voor Krysanda
Een jonge FeniciŽr, rond 1400 v. Chr. op Kreta om handel te drijven, dreigt door zijn liefde voor een vertrouwelinge van de Minosa, met deze vorstin en haar volgelingen het slachtoffer te worden van een machtsbeluste hoveling.

Camp, Gaston van
Livia van Rome
Vlak voor de ondergang van PompeÔ weet een Griekse herdersjongen zijn herdersvriendinnetje, dat geroofd was door een slavenhandelaar, in Rome terug te vinden en te bevrijden.

Camp, Gaston van
Twee jongens voor een wolvinnetje
Aan de belangrijke "daad van durf", die een jongen tot volwassen man stempelt, denken Gurn en Bar nauwelijks wanneer zij de vader van hun vriendinnetje uit de macht van een vijandelijke stam redden

Canning, Victor
De weglopers
Afzonderlijk te lezen deel uit een serievan drie delen over Sammy, die de benen heeft genomen uit het verbeteringstehuis, omdat hij daar onschuldig zat.

Carroll, Lewis
De avonturen van Alice
Nonsensverhaal over een wijsneuzig meisje dat in talloze verwikkelingen geraakt door ontmoetingen met vreemdsoortige wezens.

Cazemier, Caja
Iris.
Na de geboorte van de tweeling, een halfbroertje en Ėzusje van de 16 jarige Iris, voelt deze zich zo in de steek gelaten dat zij van huis wegloopt en zich aansluit bij een woongroep. Maar ook daar voelt zij zich niet op haar plaats.

Cervantes, M. de
De heldendaden van Don Quichote
Verhalen over de dolende ridder en zijn trouwe schildknaap

Cesco, Federica de
Samira, dochter van de Ihaggaren
Samira's leven is drastisch veranderd nu ze haar familie in Algerije heeft ontmoet. Ze moet kiezen: in de Sahara blijven of teruggaan naar Europa?

Cesco, Federica de
Samira, kind van de blauwe bergen
Hoewel Samira houdt van de woestijn van Algerije, haat ze het land ook. Steeds weer is ze bang dat de politie haar geliefde Adon zal vinden en opsluiten. Ze leven in angst; alleen op hun geheime ontmoetingsplaats in de ruÔne bij de oase voelen ze zich veilig. Het liefst zouden ze het land verlaten, maar ze willen Atara, de zuster van Adon, die geen uitreisvisum krijgt, niet in de steek laten. Door de verhalen van Atara komt voor Samira de geschiedenis van Algerije en de Kel Rela, de aristocratische stam van Toearegs, tot leven. Dan barst het gekkenhuis van het moderne westen los. Tijdens de rally Parijs-Dakar krijgt Atara een kans haar vrijheid te bemachtigen!

Cesco, Federica de
Zonnen van Atlantis
De van macht bezeten sluwe priesterkoning van het legendarische eiland Atlantis ontmoet een gevaarlijke tegenstander, die uit liefde voor een "barbaars" meisje een einde tracht te maken aan de schijncultuur daar.

Chambers, Aidan
Tirannen
Lucy is het doelwit geworden van Melanie en haar vriendinnen, die de klasgenoten tiranniseren. Lucy wordt gedwongen een cadeautje voor hen te stelen. Hulp van een vriendje en haar ouders lijkt de zaak alleen maar erger te maken, totdat Lucy en de andere slachtoffers zich verenigen en een tegenzet doen.

Cookson, Catherine
Een vriend voor Joe
Tegen alle wijze raad in neemt Joe de zorg op zich voor het stokoude paard van de overleden voddenman. Dat is geen kleinigheid met zijn werk op de werf, zijn school en de bijkomende financiŽle perikelen.

Cormier, R.
Chocoladeoorlog
Gezag, corruptie en macht, zowel van leraren als leerlingen zijn bepalende factoren voor de ondergang van een integere jongen op een Amerikaans gymnasium.

Cross, G.
De gouden stad
Onverwacht is het zover: Paula wordt van school geplukt om met haar ouders op expeditie te gaan naar een verloren Inca-stad. Maar die bijzondere reis wordt een nachtmerrie...

Crossley Holland, Kevin
Koning Havelok
Heer Godard, regent voor de kroonprins Havelok, geeft de visser Grim opdracht de kroonprins te verdrinken om daarna zelf te kunnen regeren. Havelok ontkomt en gaat met Grim naar Engeland.

Curley, Marianne
De vloek
Om een vloek ongedaan te maken, moeten Jesse en Kate een heel bijzondere reis ondernemen waarin eeuwenoude mysteries geopenbaard worden. Ze raken verstrikt in een strijd op leven en dood

Cushman, Karen
Dŗt nooit!
Catherine is veertien jaar en haar vader dreigt haar uit te huwelijken. Daar heeft ze helemaal geen zin in, maar in de dertiende eeuw heb je als meisje niet veel in te brengen. Catherine verzint de gekste dingen om haar ongewenste aanbidders af te schrikken.

Dahl, Roald
Boy
Verzameling jeugdherinneringen gebundeld in akelige, spannende en ontroerende verhalen.

Dahl, Roald
Solo
Bundeling van Dahls belevenissen als Shell-employť in Afrika en als R.A.F.-vlieger tijdens de Tweede Wereldoorlog, gereconstrueerd aan hand van brieven die hij in die tijd aan zijn moeder schreef.

Dahl, Roald
Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier
Bundel verhalen waarin ontzettend veel gebeurt: een jongetje dat met dieren kan praten, redt een schildpad van de soep; een lifter laat zien hoe vingervlug hij is; de rijke ijdeltuit Hendrik Meijer die door zijn schraapzucht eindelijk na jaren oefenen erin slaagt te kunnen zien zonder ogen...


DaniŽls, Wim
De bushaltejongen
"Toen Bele de jongen bij de bushalte zag staan, wist ze het meteen: een vluchteling!" Zo begint het verhaal van Bele, een vijftienjarig meisje, dat een aantal heel bijzondere dingen ontdekt en beleeft. Ze komt te weten wat er in de oorlog met haar oma is gebeurd en wat voor gevolgen oorlogservaringen op mensen kunnen hebben. Ook ontmoet ze een jongen uit Afrika die zijn land is ontvlucht. Ze verliest hem meteen na het eerste contact uit het oog, waarna ze alle mogelijke moeite doet hem terug te zien. En waarom doet ze dat? Wil ze hem alleen maar helpen? Of is ze verliefd?

DaniŽls, Wim
Dingen van Daan
Daan verliest en verliefd
Daans verkering met Jolanda raakt uit; hoe zal het met Simone gaan? Zwingende roefparty's, een spannende cd-single, zijn eindexamen... Hij heeft het er maar druk mee!

DaniŽls, Wim
Ruben
Ruben, 16 jaar oud, is dodelijk verongelukt. Drie meisjes uit zijn klas, zijn ouders, zijn broer, de leraar Engels, de rectorÖ, allemaal laten ze door deze tragische gebeurtenis hun ware aard zien.

DaniŽls, Wim
Toffe knokkels en windwakken
Bundel van tien verhalen met als gemeenschappelijk thema verliefdheid en de problemen daarmee, waarin de taal veelal een belangrijke rol speelt. Dit loopt van het spreken van een eigen taal nadat een ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden tot taal als manipulatiemiddel.


David, Janina
Een stukje hemel
Jeugdherinneringen van de dertienjarige Janina aan de Tweede Wereldoorlog, toen zij in het ghetto van Warschau gevangen zat.

Defoe, Daniel
Robinson Crusoe
De wonderlijke avonturen van de zeeman uit York, die schipbreuk lijdt en als enige van de scheepsbemanning aanspoelt op een onbewoond eiland.

Degens, T.
Het bezoek
Sinds Kitty het dagboek van haar overleden naamgenoot gelezen heeft, haat ze de door haar eerst zo geadoreerde tante Sylvia. Beurtelings wordt verteld over de Kitty van nu en over de andere Kitty die in 1943 met haar oudere zus Sylvia naar een Hitlerjugendkamp ging.

Degens, T.
Transport 7
41-R
Kort na de Tweede Wereldoorlog vertrekt een goederentrein vanuit de Russische zone naar Keulen om geŽvacueerden thuis te brengen. Daarbij is een dertienjarig meisje dat vastbesloten is zich met niemand te bemoeien. Toch is zij het die een oude man helpt zijn onderweg gestorven vrouw in Keulen te begraven.

Diekmann, Miep
Marijn bij de Lorredraaiers
Avonturen van Marijn, gebaseerd op werkelijke feiten die beschreven staan in oude brieven, dagboeken en journalen van slavenartsen, slavenmeesters en kapiteins.

Diekmann, Miep
Mens te koop
Joachim en Wendela van Collen hadden er zich van alles van voorgesteld toen ze met het zeilschip naar CuraÁao gingen. Maar dit niet: Indianen, zee-rovers, slaven die halfdood opgestapeld in zeilschepen uit Afrika werden aangevoerd...

Diekmann, Miep
Padu is gek
Een jongetje uit een negerdorp op CuraÁao heeft tegenslag en plagerij te verduren, maar gesteund door een buurmeisje behaalt hij een overwinning op zijn plaaggeest.

Diekmann, Miep
Total Loss, weet je wel
Avonturen van Total Loss, een brokkenmaker van elf jaar, en Katja, de dertienjarige dochter van een politieman.

Diepstraten, Johan
Zwendelaars? Ongeluk of moord? David en Saskia onderzoeken de mysterieuze dood van een zwerver. Hij blijkt banden te hebben met hun ouders. Maar kunnen ze de naam van het chique advocatenkantoor van hun ouders op het spel zetten?
Dijkzeul, Lieneke
Bevroren tijd
Aan de hand van het originele ooggetuigenverslag van Gerrit de Veer neemt de schrijfster je mee op een lange, barre tocht. Laurens en Jan zijn de jongste maten op het schip van Jacob van Heemskerck, die op ontdekkingsreis gaat met zeeman en cartograaf Willem Barents. De reis verloopt niet voorspoedig, want in de winter van 1596/1597 loopt het schip vast in het ijs en moeten de mannen noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla. Ze bouwen van scheepsdelen "Het Behouden Huys". De extreme kou en de barre omstandigheden maken het bijna onmogelijk om het avontuur te overleven. Toch slaagt een deel van de bemanning er in het voorjaar in om het eiland te verlaten in twee open bootjes en koers te zetten naar de bewoonde wereld.

Dijkzeul, Lieneke
Kortsluiting
Na jarenlang in kinderhuizen te hebben gewoond komt de veertienjarige DaniŽl Bax in een pleeggezin terecht. Hij wordt door zijn pleegouders liefdevol opgenomen, maar zijn pleegzus Marieke grijpt iedere gelegenheid aan om hem dwars te zitten. Ze vindt het onrechtvaardig dat DanŽl de grote zolderkamer krijgt, die haar min of meer beloofd was. Met de in zichzelf gekeerde en driftige DaniŽl gaat het ook op school niet best. Hij is ver achtergeraakt, omdat hij de afgelopen jaren veel gespijbeld heeft. Op een dag komt het tot een uitbarstig tussen DaniŽl en Marieke. DaniŽl pakt zijn spullen en besluit op zoek te gaan naar zijn echte moeder. Die tocht verloopt avontuurlijk en DaniŽl stuit onderweg op allerlei problemen. Als hij uiteindelijk aankomt in de stad waar hij met zijn moeder woonde, blijkt zij onvindbaar.

Dijkzeul, Lieneke
Een muis met klauwen
Merel zit in de val. Haar vader is aan het afrekenen in een benzinestation en ineens springt er een wildvreemde man naast Merel in de auto en rijdt weg. Merel is geen held, alhoelwel...

Dijkzeul, Lieneke
De tweede viool
Als David Zwerver op een dag probeert een cd te stelen, wordt hij betrapt door een eigenaardige oude dame. Tot Davids verbazing geeft ze hem niet aan bij de verkoopster. Ze biedt hem zelfs een baantje aan. In eerste instantie voelt David daar weinig voor, maar als hij een tijdje later in geldnood zit, gaat hij toch naar haar toe. David en de vrouw, Bella, raken bevriend en David gaat zich bij haar steeds meer thuis voelen. Maar dan wordt de rust verstoord door de komst van HenriŽtte, een achternichtje van Bella. David moet alles op alles zetten om het ergste te voorkomen.

Disher, G.
Gevangen in de Witte Cirkel
Wat moet je doen als een buitenstaander je komt vertellen dat alles wat Rattekop en de andere sekteleden van De Witte Cirkel zeggen, op leugens berust? En hoe reageer je als Rattekop je opsluit achter een hek dat onder stroom staat? Kun je de strenge regels van de sekte dan nog wel accepteren? De enige oplossing is weglopen, weg uit de verstikkende omgeving, die altijd zo veilig leek. Ontsnappen is echter niet eenvoudig, want de helpers van Rattekop zitten overal.

Dorrestijn, Hans
De wraak van de Spaanse kat
"Na langdurige proefnemingen mijn kat PiŽl het spraakvermogen bij te brengen, lukte het me. PiŽl kon praten. Maar wat een triomf had moeten worden, werd mijn ondergang. Zodra PiŽl kon praten, kwam zijn misdadige aanleg aan het licht. En ik kon ervoor opdraaien. Onze avonturen staan in dit boek".

Dorrestein, Miek
Geesten houden niet van regen
Kiam, een slimme Bergpapoea-jongen, is een doorzetter. Hij krijgt het voor elkaar dat hij als eerste van zijn stam aan de kust naar school gaat.

Dorrestein, Miek
Met de stroom mee
De twaalfjarige Frans beleeft een spannende reis met een gigantisch houttransport over de Rijn. Het kostbare hout moet van Mainz naar Dordrecht vervoerd worden.

Dorrestein, Miek
De straat is voor iedereen
De straat is voor iedereen, dat vinden ook de kinderen in Venezuela. Maar de straten in La Urbina bestaan uit trappen en echt spelen kun je er niet. Daarom trekken de kinderen naar het gemeentehuis. De ambtenaren willen echter niets van hen weten, totdat in de krant over hen geschreven wordt...

Dorrestein, Miek
Veertien dagen op een ijsschots
Als Jacobien een spreekbeurt moet houden, komt ze op het spoor van verre familieleden die in 1849 veertien dagen op een ijsschots op de Zuiderzee hebben rondgedreven. Als ze zich in deze geschiedenis verdiept, wordt de gebeurtenis werkelijkheid voor haar.

Dorrestein, Miek
Verscholen in de mergelgroeve
Als het Franse leger oprukt richting Maastricht worden alle mannen opgeroepen om de opmars te stuiten. De vrouwen vluchten met kinderen en dieren voor het oorlogsgeweld in de Sint-Pietersberg. Huub en Lam, die dagelijks mergelstenen hakken in de berg en goed de weg weten in de doolhof van gangen, worden als gidsen aangesteld. Terwijl de gevechten steeds heviger worden willen de Fransen kost wat kost ťťn huis sparen omdat daarin een kostbare pre-historische dierenschedel ligt die uit de mergel te voorschijn was gekomen. Maar de jongens proberen de Fransen om de tuin te leiden.
Dit avontuurlijk verhaal speelt net na de Franse revolutie in het zuiden van ons land. Het is gebaseerd op historische gegevens.

Dorrestein, Miek
Vogelvrij verklaard
Bertos wordt gewantrouwd door het verzet, omdat hij een Papoease moeder en een Hollandse vader heeft. Hij wil geld hebben om wapens voor de mensen van het verzet te kopen en zo hun vertrouwen te winnen...

Dragt, Tonke
De brief voor de koning
Een jonge schildknaap overschrijdt de regels die een toekomstig ridder moet volgen. Hij geeft gehoor aan de geheimzinnige roep om hulp en volbrengt een moeizame tocht naar de koning van het rijk over de Grote Bergen.

Dragt, Tonke
Geheimen van het wilde woud
Verkenningstocht van een ridder en zijn schildknaap in het Wilde Woud, waarover geheimzinnige verhalen verteld worden.

Dros, Imme
Odysseus : een man van verhalen
Op een heel eigen wijze zijn hier de verhalen over Odysseus' omzwervingen en zijn thuiskomst naverteld: vanuit de goden gezien, die elkaar erover uit hun eigen gezichtspunt vertellen, in steeds een eigen stijl.

Dros, Imme
Ongelukkig verliefd
Daan List komt van Texel. Hij heeft een groot deel van zijn jonge leven met de boot heen en weer gependeld tussen huis en school. Nu zet de boot hem voor goed over naar het vasteland: hij begint een ander leven als student in Amsterdam. Hij laat zijn dorp achterr, zijn thuis, en Reina zijn grote liefde. Nou ja, ex-liefde. Gelukkig staat zijn vriend van altijd, Wubbe Witte ("Roomse Wubbe"), naast hem op de boot: hij studeert ook in Amsterdam. Toch valt de overgang niet mee, maar die is misschien wel groter dan Daan eigenlijk aankan. De stad en het styudentenleven overdonderen hem en slepen hem mee in absurde complicaties. Katalysator daarbij is Daans nieuwe vriend, de excentieke Icarus Bakker, branieschopper, durfal, de man die alles kan en alles heeft. Icarus neemt Daan onder zijn hoede zoals vroeger Wubbe Witte dat deed. Daan valt zelfs voor de ongenaakbare zus van Icarus, Liliane, die grote indruk op hem maakt.

Dros, Imme
De reizen van de slimme man
De verhalen van de slimme man laten Niels niet los. Ze blijven door zijn hoofd spoken. Wie was die man die met twaalf schepen wegvoer naar de oorlog bij Troje en na twintig jaar in zijn eentje terugkwam? En waarom las de oude meneer Frank hem die verhalen altijd voor? Altijd uit hetzelfde versleten boek, altijd in die geheimzinnige, onverstaanbare taal. Toch luisterde Niels ademloos naar die vreemde woorden en het was alsof hij de wind hoorde, het klotsen van de zee, het schreeuwen van de vogels boven het schip en het zingen van de roeiers. Nu hij in een mooie villa in Wassenaar woont en droomt van zijn beroemde buurvrouw, een echte filmster, en kibbelt met haar dochter die gewoon Piek heet, nu mist Niels meneer Frank en zijn verhalen van de slimme man.

Dros, Imme
De witte boot
Door een doos met foto's komen de gedachten aan al die dingen waaraan Jim niet wilde denken toch: het ongeluk met de boot, waarbij zijn neef en beste vriend omkwam en hijzelf door brandwonden verminkt en gehandicapt raakte.

Dros, Imme
De zomer van dat jaar
Daan woont op Texel en vraagt zich af of hij na de basisschool wel goed genoeg is voor de middelbare school in Den Helder. Hij kan eigenlijk alleen maar goed tekenen.

Dubelaar, Thea
Stoorzenders
Vreemde herinneringen houden al nachtenlang de vijftienjarige Laurens uit de slaap. De levens van andere mensen spoken door zijn hoofd. Het is allemaal bij hem ingeplant, zonder dat hij het heeft gemerkt, en het lijkt of iemand anders in hem zit die zijn gedachten bepaalt. Als hij die stoorzender in zijn hoofd maar kon uitzetten, dan wordt misschien alles wat duidelijker voor hem. Een jaar geleden was zijn leven nog simpel. Zijn belangrijkste probleem was het zakgeld, dat altijd al lang voor het eind van de maand op was. Om geld te verdienen, is hij gaan oppassen bij Marco, waar hij op kostbare apparatuur moet letten. Het verdient goed, hij heeft een geavanceerde helm-t.v. tot zijn beschikking en de tijd vliegt om. Hoewel hij zich niet meer kan herinneren welke films hij allemaal heeft gezien. Maar dan komen de nachtmerries, hij speelt mee in het leven van anderen. Op school kan hij zich niet meer concentreren. Niemand begrijpt Zijn vreemde gedrag. Hij is van een aardige jongen veranderd in een neuroot. Tot hij Mireille in vertrouwen neemt.

Dubbelboer, B.
Joel en de veenheks
Min of meer door toedoen van een Duitse soldaat ontsnapt Jo, een Joodse jongen, wanneer zijn ouders opgepakt worden. Ruim een jaar lang zwerft hij van het ene naar het andere onderduikadres, totdat hij na de bezetting zijn ouders terugvindt.

Ede, Bies van
Gebakken rat met beukeblad
Adriaan, een Alkmaarse jongen, komt op zoek naar zijn gewonde vader, terecht in het zeven maanden durende beleg van de stad Haarlem in 1572.

Egli, Werner J.
Tot aan het bittere eind
Vier mensen zijn op weg naar hetzelfde doel door de witte wildernis van Canada. Onder verantwoordelijkheid van Lukes vader volgen zij het spoor van de grizzlybeer. Een oude vete, die nooit is opgelost, maakt de zaak nog erger...

Ende, Michael
Momo en de tijdspaarders
Momo is een natuurkind, zonder vader of moeder woont ze in een oude ruÔne. Veel mensen komen haar opzoeken om hun hart uit te storten.

Engelen, Theo
Moordzaak
In het bedrijf waar Lisa's moeder archiefonderzoek doet, gebeuren vreemde dingen. Lisa gaat samen met haar moeder op onderzoek uit. Hoe meer ze aan de weet komen, hoe gevaarlijker het wordt.

Engelen, Theo
De nacht van de doorbraak
Sinds de verhuizing naar een trendy dorp, wonen Karlijns opa en oma bij hen in. Karlijn vindt het heerlijk, maar tussen haar ouders en grootouders botert het niet zo. De sfeer verslechtert, zeker wanneer oma in een verpleegtehuis wordt opgenomen. Op een dag is opa verdwenen. En hij niet alleen! Karlijn mist hem verschrikkelijk en gaat op speurtocht, maar alle sporen lijken dood te lopen. Het lijkt wel of opa niet gevonden wil worden. En dan steekt er op een avond een zware storm op...

Engelen, Theo
De Riddergrot
Bart en zijn oom worden ontvoerd en naar de Limburgse grot gebracht waar Barts oom zijn wijn gelagerd heeft. Twee eeuwen geleden beleefde Pierre Cocu, knecht van een lompe karrevoerder in dezelfde grot een hachelijk avontuur. Het lijkt erop dat de levens van de twee jongens door onzichtbare draden met elkaar verbonden zijn.

Engelen, Theo
Schimmen uit het verleden
Bij het opruimen van de zolder ontdekt Sander dat er nog een ruimte moet zijn. Door wat hij daar vindt en wat hij aan informatie krijgt schuiven de puzzelstukjes in elkaar: Sanders vader is ťťn van de joodse onderduikers geweest.

Engelen, Theo
Schoolstrijd
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Voor Joost geen reden tot vreugde. Opnieuw wacht hem een jaar vol treiterijen. Maar dan is er een nieuw gezicht in de klas: Anke. Samen met Anke kan hij de wereld, en de pesters, beter aan. Maar Joost tart te vaak het lot, en zijn plaaggeesten. De schoolstrijd is begonnen.

Engqvist, Hans Erik
Mes in de rug
Een ijselijke schreeuw doorkliefde de stilte. Het was Per die schreeuwde en daarna hoorde ik het geluid van rennende voeten. Ik werd koud van angst. Hendrik en Per waren gevlucht. Ik was alleen. Er moest iets gebeurd zijn. Toen zag ik de man. Zijn witte overhemd was rood van het bloed. Hendrik had beslist dat wij in het dorpshuis in zouden breken. Per en ik zouden zelf nooit op het idee gekomen zijn. We kwamen terecht in iets dat erger was dan een nachtmerrie. De man lag naast zijn bureau dood op de grond en ťťn van ons moest de moordenaar geweest zijn.
Even later wordt commissaris Kurt Mogren ingeschakeld. Alle sporen wijzen in de richting van de jongens, maar dat zij het gedaan hebben, daar is hij nog niet zo zeker van!
Evenhuis, Gertie
De film van Schellebelle
Er wordt een film opgenomen in Schellebelle en Frank heeft zijn ouders overgehaald de filmploeg onderdak te verlenen op de Riegershof. Hoewel Frank alle moeite doet om alles en iedereen in het gareel te houden, loopt de boel aardig uit de hand.

Evenhuis, Gertie
Gek in Schellebelle
De oude, krasse, wat zonderlinge schaapsherder moet naar een bejaardentehuis. Lukt het de dorpsjeugd om dat te verhinderen?

Evenhuis, Gertie
Verstekeling in de SinaÔ
David maakt een avontuurlijke tocht in een woestijnbus mee als verstekeling.

Eykman, Karel
Het Fort van Sjako
Jonker Peter Struys en het boerenmeisje Hilletje raken per toeval betrokken in de avonturen van Sjako, de legendarische bendeleider die Amsterdam en omgeving in de achttiende eeuw onveilig maakte.

Fabricius, Johan
Eiko van de Reigerhof
Verhaal over een boerenzoon die betrokken raakt bij de twist tussen landedelen.

Fabricius, Johan
De scheepsjongens van Bontekoe
Drie scheepsjongens blijven onder grote tegenslagen kameraden tijdens de avontuurlijke tocht naar Oost-IndiŽ.

Fabricius, Johan
Toontje Poland
Op zijn elfde jaar loopt Toontje van huis weg en na allerlei omzwervingen wordt hij opgeleid tot soldaat voor koning Lodewijk. Na de inlijving van Nederland bij Frankrijk komt hij terecht op de Franse vloot.

Fabricius, Johan
Toontje Poland onder de tropenzon
Toontje, een Alkmaarse jongen, komt op de "Prins Frederik" na een lange reis via Kaap de Goede Hoop met zijn vrienden in Batavia aan, en leert het ruwe soldatenleven in de tropen kennen.

Farmer, Nancy
Het meer van duizend stemmen
Nhamo woont in een klein dorpje in Mozambique met haar grootmoeder Ambuya en haar tante Chip. Als Nhamo dreigt te worden uitgehuwelijkt aan een vreselijke man die al drie vrouwen heeft, raadt Ambuya haar aan te vluchten. Nhamo is nog geen twaalf. Ze is dapper en inventief en leert hoe ze de gevaren die ze op haar reis tegenkomt moet trotseren.

Fienberg, Anna
De kracht
Op een dag heeft Roberto de Kracht gevoeld - zijn eigen kracht, die brandt doorheen zijn vingertoppen. Pig Rogers, de schrik van de school, had hem al maandenlang gepest. Plotseling werd het Roberto te gortig: zijn hart begon te bonken als een stoommachine, de vonken sloegen uit zijn vuisten en Pig Rogers ging eraan. Voor Roberto was het dť dag van zijn leven, maar thuis dachten ze er anders overÖ Terug bij zijn grootouders in ItaliŽ, doet Roberto de ene ontdekking na de andere. Beetje bij beetje ontrafelt hij een duister familiegeheim: La Magia, de magische kracht, waarmee de hele familie al generaties worstelt en waarover iedereen zwijgtÖ

Fine, Anne
De hellekat
Het is oorlog bij Wil Winter thuis. Zijn tienerzus Estelle opent frontaal de aanval op alles en iedereen; zijn vader doet alsof hij weer onder de wapenen is geroepen; zijn moeder kruipt door het achterraam naar binnen om de confrontatie met haar dochter te ontlopen en zijn kleine zusje weigert om ook nog maar iets te zeggen. Wil zelf beweegt zicht in een soort niemandsland en probeert het kruisvuur zoveel mogelijk te vermijden. Hij is meer een toeschouwer dan een vechter. GeÔnspireerd door het dagboek van een jonge soldaat en de Eerste Wereldoorlog, besluit Wil als oorlogscorrespondent het strijdtoneel thuis te verslaan. Maar als Estelle steeds fanatieker aanvalt, komt Wils strategische positie aan de zijlijn in gevaar...

Fine, Anne
Een vreemde vogel in het tuinhuis
Ione, de dochter van een blinde professor, weet een student, die plotseling opduikt in het tuinhuis, ertoe te brengen zijn verzet tegen haar vaders theorieŽn op te geven, zodat hij slaagt voor zijn examen...

Fox, Paula
Vullisland
Clay en zijn moeder wonen in een armoedig hotel in New York. Ze hebben nauwelijks geld om van te leven en Clay's moeder is hoogzwanger. Op een dag komt Clay's moeder niet meer terug naar het hotel. Clay wacht vijf dagen en gaat dan ook weg. Hij ontmoet de zwervers Buddy en Calvin en woont met hen een tijd op straat. Het is winter en het vriest...

Fox Mazer, Norma
Praatjes vullen geen gaatjes
Jenny's moeder, haar broer en zijn vrouw vinden het hoog tijd om voor opa een geschikt tehuis te vinden, dit tot grote woede van opa en Jenny, die achter hem staat en hem steunt in zijn verzet.

Frank, Anne
Het achterhuis
Dagboek van Anne Frank, waarin we kunnen lezen hoe ze met haar familieleden op een onderduikadres de beklemmende realiteit van de oorlog meemaakt.

Fraser, Antonia
Robin Hood
De legendarische dertiende-eeuwse Engelse held bestrijdt tijdens de afwezigheid van koning Richard Leeuwenhart het wrede bewind van diens broer, prins Jan. Hij besteelt de rijken om de armen te helpen.

Fritz, Jean
Aan de verkeerde kant van de aarde
Het is 1925. In China wordt de dreiging van een oorlog iedere dag groter. De 10-jarige Amerikaanse Jean woont met haar ouders in Hankou aan de Yangtse. Ze zou graag ergens anders willen zijn: op de boerderij van haar grootmoeder in Amerika. Maar als ze echt moet vluchten beseft Jean pas hoe erg ze China zal missen.

Fuhrman, Helma en Peter Weismann
Vlinders in je buik : Het verhaal van een eerste liefde
Paul en Paulien worden verliefd op elkaar. Dat geeft allemaal toestanden: verwarde toestanden, voor het eerst vrijen, ouders die het maar niets vinden en het geklets van anderen...

Furlong, Monica
Heksenkind
Als haar grootmoeder sterft, wordt Leana op het dorpsplein geveild. Alleen Juniper wil haar hebben. Leana is bang, want Juniper wordt wel fluisterend "de heks" genoemd.

Furlong, Monica
Juniper
Juniper is een Keltische prinses. Als afronding van haar opvoeding wordt ze naar de doran Euny gestuurd. Euny woont in een armoedig hutje en is zeer streng.

Gaarder, Jostein
Het geheim van de kaarten
Een jongen reist met zijn vader door Europa, op zoek naar zijn verdwenen moeder. Onderweg trekt een prachtige goudvis zijn aandacht. Dan krijgt hij een merkwaardig cadeau: een piepklein boekje met daarin een sprookje over een magisch eiland waar levende speelkaarten rondlopen. Maar is het wel een sprookje? Hoe dichter ze bij hun doel komen, des te sterker raakt de jongen ervan overtuigd dat het verhaal met hemzelf te maken heeft: alsof de zoektocht naar zijn moeder al honderden jaren geleden is begonnen. En steeds weer kruist een joker zijn pad...

Galt, Hugh
Fietsenjacht
Niall is er op gebrand de dief van zijn splinternieuwe fiets te pakken te krijgen, dat hij zonder verder na te denken de achtervolging inzet als hij hem in de stad ziet lopen. Al gauw echter zijn de rollen omgedraaid en is Niall degene die achtervolgd wordt. Alleen staat er nu heel wat meer op het spel dan een gestolen fietsÖ

Galt, Hugh
Paardendieven
Rory raakt door een reeks noodlottige gebeurtenissen zijn pony kwijt. Hij steelt het dier terug en gaat ervandoor. Hij ontmoet drie Engelse stadsmeiden, die net op het Ierse platteland zijn komen wonen. Samen ontdekken ze een wereldberoemd gekidnapt racepaard. Vervolgens krijgen ze de bende achter zich aan.

Gansewinkel, Annie van
Ik kom naar je toe
Astrid is op verzoek van haar ouders in therapie. Ze moet onder hypnose teruggaan in de tijd. Astrid heeft er eigenlijk helemaal geen zin in. Samen met Ellen bedenkt ze zielige verhaaltjes die ze tijdens de therapie opdist. Gewoon voor de lol, kijken of Dr.Peut erin trapt. Maar na een paar sessies weet Astrid niet zeker meer of ze alles verzonnen heeft. Ze gaat zelf wel erg lijken op het meisje dat ze onder hypnose voor zich ziet: de ring, de hoofdpijn, de moedervlek, het hoesten, de blaar onder haar voet... En is het toeval dat die jongen die Astrid bij dr.Peut ontmoet Thomas heet?

Gansewinkel, Annie van
Reisgenoten gezocht
Leuke moeder (41) met dito dochter (15) zoekt aardige vader met dito dochter, om te beginnen voor een gezamenlijke vakantie. Bestemming n.o.t.k. Brieven onder nr.01257. Eindelijk kunnen ze eens samen op vakantie en dan vindt Martes moeder het nodig om die advertentie te zetten. De aardige vader die mee mag, blijkt geen dochter te hebben, maar een zoon. Een slome, slungelige en stierlijk vervelende knul. Marte ziet de bui al hangen: die vakantie wordt niks. Maar er gebeuren onverwachte dingen.

Garfield, Leon
De avonturen van Jack Holborn
Als Jack Holborn, een vondeling, veertien is geworden loopt hij weg bij zijn baas en vaart mee met de Mooie Molly naar onbekende bestemming. Maar het is de achttiende eeuw en pira
ten maken de zeeŽn onveilig...

Garfield, Leon
De Decemberroos
Klit, een jonge schoorsteenveger, hoort, terwijl hij in de schoorsteen zit, stemmen praten over een "Decemberroos". Zijn meester, die denkt dat hij zit te suffen, geeft hem een por waardoor Klit in de huiskamer terechtkomt waar het gesprek gevoerd wordt. Hij weet op het nippertje te ontsnappen, en kan een medaillon meenemen. Had hij dat maar niet gedaan, want hierdoor begint de jacht op hem...

Garfield, Leon
Duivel in de mist
Geschiedenis rond de zoon van een rondtrekkende komediantenfamilie, die door moet gaan voor de erfgenaam van een edelman.

Garfield, Leon
De trommelslager
Een jonge achttiende-eeuwse Engelse tamboer komt in gezelschap van een aantal op buit en eigen voordeel beluste lieden, terug uit de oorlog tegen de Fransen. In Londen raakt hij tijdelijk in de ban van een hysterisch meisje aan wie hij een brief moest afgeven.


Garfield, Leon
De wonderlijke geschiedenis van AdalaÔde Harris
Harris komt door een geschiedenisles op het idee zijn baby-zusje te vondeling te leggen, in de hoop dat zij (zoals Spartaanse kindertjes) door een wolf wordt opgevoed. Er komt geen wolf, maar wel verschijnt AdalaÔde.

Garmers, Sonia
Orkaan
Een jongen wordt "Orkaan" genoemd omdat hij alles ondersteboven woelt. Als hij iets niet eerlijk vindt, laat hij dat duidelijk merken. Maar als de echte orkaan komt, wordt hij stiller. Waar piekert hij over?

Garmers, Sonia
Orkaan en Mayra
Orkaan, die voor zijn eindexamen zit, gaat nog wel naar zijn grote vriend oom Chitu, maar hij is bang dat zijn verliefdheid op zijn nichtje Mayra ontdekt wordt. Zijn toekomstplannen worden versneld werkelijkheid als zijn oom overlijdt.

Garner, Alan
Elidor
Als Roland, Helen, Nicolas en David de bal, die door een raam van een kerkruÔne is geknald, willen pakken, komen ze terecht in Elidor: eens een stralend rijk dat nu in de macht is van de angst en duisternis. De kinderen komen terug met vier schatten om te bewaren. Lukt het hun de schatten te bewaken zodat Elidor niet ten onder hoeft te gaan?

Gestel, Peter van
Lieve Claire
Bo (15 jaar) krijgt op zijn vakantie-adres een briefje van Claire (ook 15 jaar). Claire wil geen afspraakje met Bo maken, ze vindt dat hij raar praat. Bo schrijft een lange brief terug - over deze brief doet hij twee weken en in die tijd maakt hij van alles mee. Een belangrijke figuur in Bo's leven is zijn stiefzusje Thea (22 jaar). Thea weet pas sinds kort wie haar vader is - een reis die Bo samen met haar maakt, is vol vreemde belevenissen.

Gestel, Peter van
Mariken
Mariken is een heel jong meisje dat de mensen en de wereld leert kennen. Het verhaal speelt lang geleden - in een tijd met trotse kastelen en machtige gravinnen.

Gestel, Peter van
Uit het leven van Ko Kruier
Avonturen van Ko Kruier, een veertienjarige jongen die volgens een leraar het eigenaardigste exemplaar van de menselijke soort is.

Gleeson,Libby
Als je het lef hebt
"Mick Jamieson is een vreemde snuiter en een prutser," zegt de gymleraar.
"Zo'n jongen die je altijd in de steek laat."Maar Penny, de nieuwe lerares van Mick, vindt hem geknipt voor de hoofdrol in de musical Oliver, die de school gaat opvoeren. Mick durft het niet aan. Wat Penny niet weet, is dat Mick iets heel anders dwars zit. Toch lukt het haar om Mick over te halen. Maar zal Mick wel bij de premiŤre opdagen?

Godden, Rumer
De Diddakoi
Een Diddakoi is een halfbloed zigeuner. Kizzy is een Diddakoi, die zich echter een volbloed zigeuner voelt en zo ook door de kinderen in haar klas wordt behandeld.

Gort, Geertje
Alles heeft een verhaal
Als Jittie op het Centraal Station van Rotterdam een meisje ziet dat kennelijk "op straat" leeft en verslaafd is, blijft ze erover piekeren. Eens moet dat meisje ook gewoon op school hebben gezeten en een normaal leven hebben geleid, net als zij. Wat is er gebeurd? Jittie voelt zich anders dan de anderen, staat niet helemaal met haar beide benen in de werkelijkheid. Ze is een echte dagdroomster. En ze voelt zich aangetrokken tot mensen die in een fantasiewereld leven, zoals de vrouw in het dorp die in een merkwaardig bouwsel woont en vaak wordt uitgejouwd door de kinderen. Zou dit haar ook kunnen overkomen? Zou ze echt gek kunnen worden? Ze probeert erover te praten met haar beste vriend Ivo, maar die doet ook al zo raar tegen haar de laatste tijd.

Gort, Geertje
Filiz
Filiz heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader. In het gezin wordt veel gepraat over gastarbeid en de problemen daaromheen. Automatisch is ook Filiz ermee bezig, vooral nadat een Turks achternichtje in Nederland van huis is weggelopen.

Goudsmit, Bobje
Afscheidsbrief Marit en Anicke zijn hartsvriendinnen. Ze zijn onafscheidelijk. Maar dan wordt Anicke ernstig ziek en moet Marit een weg vinden om daarmee om te gaan. Genomineerd door de Jonge Jury 2001.

Grant, J.
De witte hinde
Sprookjes die de lezer nader tot de leef- en denkwereld van de Indianen voeren.

Greaves, Margaret
De steen
Bij het naderen van zijn moeders dood, wordt Philip door haar naar zijn grootvader op het eiland Serq gestuurd. Daar heerst een oud bijgeloof rond het stenen grootmoederbeeld en velen zijn in de macht van een oude, door haat verbitterde vrouw.Kan Philip het meisje, waarvan hij houdt, helpen wanneer ook zij het slachtoffer wordt van die heks?

Griffiths, Helen
Het heksenkind
Ze kwam op een dag zo maar helemaal alleen het bos uit gelopen. Wie was dat kleine meisje? Toen Sebastiaan beweerde dat de zwarte kat de reÔncarnatie was van haar moeder, die bij de viersprong als heks was opgehangen, groeide de angst over haar vreemd zijn, uit tot een volslagen heksenjacht.

Griffiths, Helen
De laatste zomer
"De laatste zomer" is de zomer van 1936 toen de Spaanse bur
geroorlog woedde en Eduardo, na de moord op zijn vader, vluchtte op zoek naar zijn moeder die in GalliciŽ vakantie hield.

Gripe, Maria
Kevers vliegen in de schemering
Met de langgewenste bandrecorder speelt Jonas voor verslaggever. Bij toeval komt hij samen met Annika en David te weten dat er in het huis waar zij de planten gaan verzorgen, een doos met brieven is waarin gesproken wordt over een tragische liefdesgeschiedenis en een geheimzinnig Egyptisch grafbeeldje. De drie gaan ernaar op zoek en ze worden daarbij op onverwachte wijze geholpen door magische gebeurtenissen..... Het wordt erg spannend, vooral wanneer kranten, t.v. en radio wereldnieuws ruiken en hun dorpje weten te vinden.

GrŁn, Max von der
De krokodillenbende
Verhaal over een jongen, die in een rolstoel zit, maar ondanks deze handicap helemaal geaccepteerd wordt door de jongens van de krokodillenbende, die nogal gevaarlijke spelletjes doen.

Haar, Jaap ter
Boris
Beklemmend verhaal over een Russische jongen die, temidden van de chaos tijdens de belegering van Leningrad door de Duitse troepen, lijdt onder alle oorlogsellende.

Haar, Jaap ter
Grote sagen van de donkere middeleeuwen

Haar, Jaap ter
Noodweer op de Weisshorn
Ondanks hun heimelijke angsten voor hun beroep, gaat een aantal berggidsen in Zermatt met klanten de bergen in hun omgeving beklimmen. Totdat er eens wat mis gaat.

Haar, Jaap ter
Het wereldje van Beer Ligthart
Een jongen, door een ongeval blind geworden, krijgt heel wat te verwerken voor hij enigszins met zijn handicap leert leven.

Hafkamp, Corry
Met een spijker op zak
Als Eva te horen krijgt dat haar vader een heel jaar weg gaat naar een ver en warm land, en zij niet mee mag, is ze kwaad. Ze gaat dat jaar bij tante Dirkje in Zeeland wonen. Alles valt mee als tante Dirkje een ťťn-op-de-miljoen-tante blijkt te zijn.

Hafkamp, Corry
Wat dacht je van mij?
Tom vindt zijn oudere, spastische broertje wel lastig: hij moet hem bijv. altijd laten winnen, anders wordt hij kwaad. Bovendien krijgt hij veel meer aandacht. Tom vindt dat hij niet genoeg meetelt. Als er dan wat met z'n lievelingsdier gebeurt, barst de storm los.

Hagen, Hans
Het gouden oog
Op fluwelen poten gleed de leeuw door de duisternis en bleef recht onder Yarim staan. Yarim pakte zijn speer...
(Een historische roman die speelt in het gebied dat nu Irak heet).

Hagen, Hans
Rec. Play Teyes broer krijgt een auto-ongeluk en vanaf dat moment verstopt Teye zich achter een videocamera. Voor Emma, zijn vriendin, wordt hij onbereikbaar. Dan ontdekt ze dat ze gefilmd is...

Hagen, Hans
Salto Natale
Vijfentwintig gedichten van Hans Hagen en vijfentwintig tekeningen van Peter van Hugten.

Hagerup, Klaus
Hoger dan de hemel
Marie is twaalf, mager en heeft blonde sprietharen, smalle mond, grijsblauwe ogen en een grote neus. Ze haat haar naam en kan niet begrijpen waarom uitgerekend zij in dit lichaam moet wonen. Mischien dat ze daarom zo vaak somber is en zo dwars. Het gedrag van haar oude en eigenzinnige lerares fascineert Marie. Niemand weet iets van haar af en dan op een dag wordt uitgerekend Marie door de juffrouw uitgenodigd om op haar verjaardag te komen. Ze vertelt Marie over haar enige grote liefde. Hij liet haar ondanks al z'n beloften veertig jaar geleden in de steek. Af en toe stuurt hij haar nog een ansichtkaart uit verre oorden. Marie heeft het gevoel dat ze iets moet doen.

Hardenbol, Irene
Opgepakt in Griekenland
Elk jaar gaat Elien met haar ouders en broertje naar haar opa en oma in Griekenland. Dit jaar zou ze liever thuis gebleven zijn, om een aantal concerten van haar popidool mee te maken, maar ze moet mee. En dan wordt ze in Griekenland geconfronteerd met haar Grieks-Albanese familie, die uit AlbaniŽ gevlucht is. Elien staat versteld van hun vuile kleren en slechte manieren, maar toevallige omstandigheden maken dat ze aan den lijve ondervindt wat het is om vluchteling te zijn.

Hartman, Evert
Het bedreigde land
Mattanja's dorp wordt overvallen door de Filistijnen. Alle mannen worden vermoord, de vrouwen en de meisjes worden weggevoerd als slavinnen. Als door een wonder ontsnapt Mattanja aan de dood. Hij gaat op weg om zijn moeder en zusje te bevrijden.

Hartman, Evert
Buitenspel
Bij toeval ontdekt Floris dat zijn vader van plan is te frauderen, samen met een van hun huurders. Als zijn vader erachter komt dat Floris van zijn plannen op de hoogte is, ontstaat er een flinke ruzie. Dan gebeurt er van alles: Floris' vader krijgt een hartaanval en na een bezoek aan hem wordt Floris ontvoerd...

Hartman, Evert
Gegijzeld
Twee gewapende mannen dringen een school binnen en gijzelen een aantal leerlingen. Deze leerlingen leren de terroristen kennen als mensen die vechten tegen het onrecht in hun land. Maar is terrorisme de oplossing?

Hartman, Evert
Morgen ben ik beter
MariŽlle ligt voor onderzoek in het ziekenhuis, doch de artsen kunnen nog niets constateren. Zijzelf, haar ouders en haar vriendin Christa maken zich zorgen. MariŽlle is erg bang en alleen met Christa kan ze over haar angst praten. Christa wordt wantrouwend, wil weten wat er met haar vriendin aan de hand is en gaat op zoek...

Hartman, Evert
Niemand houdt mij tegen : een avontuur in de 22ste eeuw
Begin 22ste eeuw. De verhoging van de dijken en de versterking van de waterkeringen hebben niet geholpen tegen de onverwacht snelle stijging van de zeespiegel. Na drie overstromingen is heel laag-Nederland ondergelopen. Iedereen is naar oostelijk Nederland gevlucht. De Amsterdammers hebben op het laatste nippertje hun stad zelfs verplaatst. De stad is herbouwd ten zuidoosten van Staphorst.
Richard, een student, is op een dag in een Amsterdams warenhuis getuige van de arrestatie van twee Belgische meisjes. Ze blijken illegaal in Nederland te verblijven. Daartegen wordt streng opgetreden, want Nederland is overvol. Richard is hierdoor geschokt. Het beeld van de arrestatie speelt de hele avond door zijn hoofd en hij besluit te helpen. De volgende dag hoort hij dat de meisjes uit de gevangenis in Eindhoven zijn ontsnapt. Samen met Wesley, een kloon, die hij pas een paar dagen kent, probeert hij de meisjes op te sporen. Dit is een riskante onderneming. Op hun tocht worden ze geconfronteerd met de keerzijde van de samenleving.

Hartman, Evert
Het onzichtbare licht
Als Leny helemaal alleen langs de plas achter hun boerderij loopt, wordt ze onweerstaanbaar door het water aangetrokken. Vanaf dit ogenblik krijgt ze visioenen en heeft ze dromen die soms uitkomen. Langzaam dringt het tot haar door dat zij dingen ziet die anderen niet zien.

Hartman, Evert
Oorlog zonder vrienden
Aanvankelijk deelt Arnold de N.S.B.-idealen van zijn vader, een jaloerse man die zijn kans wil grijpen. Langzamerhand groeit zijn twijfel en daarmee het isolement: zijn klasgenoten vertrouwen hem niet, zijn ouders begrijpen hem niet. Als de Duitsers de oorlog dreigen te verliezen, vluchten Arnolds ouders naar het Oosten. Arnold besluit niet met hen mee te gaan.

Hartman, Evert
Vechten voor overmorgen
Door toeval leert Maarten een van de daders van een mislukte bomaanslag op een chemische fabriek kennen. Als hij dan verliefd wordt op diens zuster Joke, raakt hij er steeds meer bij betrokken.

Hartman, Evert
De vloek van Polyfemos
Odysseus staat bekend om zijn listen. Door zijn briljante idee van het grote houten paard, waarin soldaten waren verstopt, werd Troje na tien jaar belegering eindelijk ten val gebracht. Nu keert hij met zijn mannen terug naar Ithaka, maar het zit hem niet mee. Als ze door voedsel aan land willen gaan bij de Kikonen wordt een deel van de mannen afgeslacht. Door hevige stormen raken ze uit de koers. Poseidon, de god van de zee, is al jaren zijn vijand. Maar dan roept Odysseus ook nog de vloek van de eenogige reus Polyfemos, zoon van Poseidon, over zich af, nadat hij diens oog heeft uitgestoken. Het ziet er somber uit voor Odysseus. Adembenemende en afschrikwekkende avonturen wachten hem nog.

Hartman, Evert
De voorspelling
Sander is eerstejaars student en zit midden in de ontgroening van een studentenvereniging. Als hij op een avond een beetje aangeschoten thuiskomt, wordt er geklopt. Er staat een man voor de deur die hem vertelt dat zijn tijd erop zit. Dat hij nog twee weken heeft om afscheid te nemen. Sander denkt dat het een grap is, een misplaatste studentengrap. Maar is dit wel zo...?

Hathorn, Libby
Donderslag
Lara voelt zich onbegrepen en verlaten binnen het gezin van haar vader, waar ze moet gaan wonen, nadat haar moeder overleden is. Ze zoekt haar toevlucht bij Donderslag, een dingohond waarvan zij niet weet of hij werkelijk bestaat.

Hautman, Pete
De tijdkring Jack ontdekt een vreemde metalen deur in het huis van zijn overleden grootvader. Wat er gebeurt als hij over de drempel stapt kan hij amper geloven... Een spannend 4D-boek. Dit boek kreeg een Eervolle Vermelding van de Zoenjury

Hazelhoff, Veronica
Nou moe!
Hierzo!
Auw!
De eerste twee delen geven door afgeronde gebeurtenissen een beeld van een hedendaags nuchter, maar gevoelig kind, dat niet op haar mondje gevallen is. In het derde deel ligt deze Maartje na een ongeluk in het ziekenhuis. Een heel nieuwe wereld voor haar, waar ze ook de dood van haar hartelijke buurvrouw te verwerken krijgt.

Hazelhoff, Veronica
Elmo
Een spannende liefde in de fascinerende, maar ook vertederende wereld van de country-muziek in Nederland. Ontroerend, een tikje komisch. Krijgt Vera vat op de mooie Elmo?

Hazelhoff, Veronica
Fenna
Zes vriendinnen waren vijfentwintig jaar geleden vijftien jaar. Fenna's moeder, Emmie, verhuisde toen en verloor de anderen uit het oog. Ze weet wel dat een van hen vlak na haar vertrek stierf. Emmie noemde haar dochter Fenna, naar die overleden vriendin. Ze gaat de vier vriendinnen van vroeger opzoeken en Fenna gaat mee.

Heiden, Marian van der
De zingende torens
Op een dag roept Selma op de computer een geheim document op en ziet een kaart van vreemde eilanden voor de kust. Ze is vast besloten deze eilanden te bezoeken...

Hendriks, Tineke
Blijf zitten waar je zit
Emma Blokland, die samen met haar vader en twee broertjes op een tuinderij woont, komt oog in oog te staan met een Joodse jongen die haar smeekt hem te verbergen voor de Duitsers.

Hendriks, Tineke
Knap stom
Karlijn leert zich suf in twee atheneum, maar haar resultaten blijven minimaal. Hoewel ze zelf steeds meer het gevoel krijgt dat het atheneum voor haar gewoon te hoog gegrepen is, lijkt dit niet tot haar ouders, beide academici, door te kunnen dringen. Karlijn komt steeds dieper in de problemen.

Herzberg, Abel J.
Mirjam
In Mirjam, de zelfbewuste joodse lievelingsslavin van een Egyptische prinses, leeft de vaste hoop dat de HebreeŽrs uit hun ellende verlost zullen worden en zij handelt daarnaar.

Herzen, Frank
Peer
Peer is een boerenzoon, een opschepper en een fantast. Als hij van zijn reizen terugkomt (hij komt bij de Trollen terecht, rijdt met een paard naar de hemelpoort, enz.), ontdekt hij dat er iemand is die al de tijd dat hij de wijde wereld in was, op hem is blijven wachten.

Herzen, Frank
De vlucht van de Havik
Laurens van Buuren is een heel gewone jongen uit Den Bosch. Hij heeft echter een heel ongewoon vliegtuig, de Havik, dat hij zelf gebouwd heeft en waarmee hij verre reizen kan maken en wonderlijke avonturen beleven. Reizen, die overigens niemand gelooft en avonturen die niemand hem zal nadoen. Op een van zijn reizen ontmoet Laurens Nostradomus, de beroemde toekomstvoorspeller. Hij komt Merlinus de Wijze tegen, die alleen in het verleden en de legende gelooft en Al-Gharaki die het elixer der Gelukzaligheid heeft uitgevonden en alles voor zichzelf wil houden. Heden, verleden en toekomst: Laurens komt er alles over te weten. Maar of hij er veel wijzer van wordt...?

Heyden, Haye van der
Liefde
Pauline, Jeroens grote liefde, keert definitief terug uit Duitsland. Prima zou je denken. Voor Jeroen lijken nu zonnige tijden aan te breken. Maar de werkelijkheid verloopt anders. Er is namelijk ook nog MartineÖ

HiÁyilmaz, Gaye
De bevroren waterval
Selda's vader en haar broers wonen al een paar jaar in Zwitserland. Pas nu Selda twaalf is hebben ze geld genoeg gespaard om ook de rest van hun gezin uit Turkije te laten overkomen. Selda ziet de toekomst somber in: ze spreekt maar een paar woordjes Duits; hoe moet ze daar dan vrienden maken? Eenmaal in Zwitserland komt haar moeder nauwelijks de deur uit, maar haar oudere zusjes passen zich kennelijk moeiteloos aan de buitenwereld aan. Zo werkt dat bij Selda niet: zij wil de dingen gůťd doen. Een tijdje is Selda bitter alleen, maar dan heeft ze tot haar eigen verbazing ineens twee vrienden tegelijk: twee volmaakte tegenpolen lijkt het wel. Aan de ene kant de rijke, rebelse Giselle - en aan de andere kant de voorzichtige, angstige Ferhat. Giselle is Zwitsers van geboorte, Ferhat is illegaal in Zwitserland en werkt als knecht op een boerderij. Allebei die vriendschappen zijn moeilijk in te passen in Selda's beschermde leventje van een jong meisje in een traditioneel Turks gezin. Het spreekt vanzelf dat Ferhat uiteindelijk in moeilijkheden raakt. En dat wordt Selda's grote probleem, want hoe kan ze Ferhat nu helpen als ze met niemand ooit over hun vriendschap heeft gesproken?

HiÁyilmaz, Gaye
De 12 jarige Mehmet kan niet aarden in de grote stad Ankara, waar zijn familie naartoe is getrokken om een beter leven te krijgen. Hij neemt dan het voor hem enig mogelijke besluit.

Hilterman, Karin
Blauwe kralen Sermin is een Turks meisje dat op de mavo zit en hard leert. Als haar moeder ziek wordt, gaan ze samen naar Turkije. Ze leert daar haar familie kennen. Dat is spannend maar niet eenvoudig.

Hofman, Wim
De mist in
Bos gaat samen met zijn kornuiten Willem en Luis op zoek naar een kaart waarmee ze de geheime schatten van Spijker, een vroegere zeeheld, hopen te vinden.

Holman, Felice
Slake duikt onder
Aremis Slake is dertien jaar. Hij duikt onder in een kleine, kale ruimte in de ondergrondse. Hij is eenzaam, wanhopig en opgejaagd. Hoelang houdt hij het vol?

Holtwijk, Ineke
Engelen van het asfalt
Zou hij het hier een nacht kunnen uithouden? Alex kijkt naar de betonnen bank die op de open plek in het park van Rio de Janeiro staat. Hij is smal en hard. Misschien moet hij toch maar onder een boom in het gras gaan liggen. Maar als er beesten komen, of moordenaars... Nee, dan toch maar op de harde bank. Alex woont voortaan op straat. Zijn moeder is overleden en zijn stiefvader was blij dat hij Alex op straat kon schoppen. Alex is bang, maar hij heeft geen keus. Hij moet proberen te overleven op straat, maar zonder vast onderdak, zonder bescherming tussen de dealers en drugskoeriers, de straatbendes en lijmsnuivers.

Hooft, Mieke van
Geen geweld
Het is een spannende tijd voor Kelvin: hij gaat voor het eerst naar de brugklas. Maar juist in zijn eerste schoolweek gebeurt er iets met zijn oudere broer Roy, waardoor Kelvins leven totaal op de kop staat. Roy is betrokken geraakt bij een ruzie en is neergestoken. Hij ligt in coma en het is de vraag of hij het zal redden

Hoogstraaten, Theo
Blind date
Een groep jongeren houdt 's nachts een wild feest op het strand. Een jongen en een meisje verdwijnen samen in de duinen. Plotseling weerklinkt een ijselijke gil.

Hoogstraten, Theo
Hotspot
Zelfstandig te lezen vervolg op Blind date, waarin verteld wordt hoe in de duinen een steekpartij plaatsvond. In dit verhaal wordt de gluurder, vermoord en verdrinkt een jonge vrouw onder verdachte omstandigheden. Vlot verteld, spannend misdaadverhaal.

Hoogstraaten, Theo
In verzet
Nederland is veranderd in een dictatoriaal geregeerde Europese deelstaat. Echter niet iedereen loopt braaf in het gareel. Overal in Europa, ook in Nederland, groeit verzet. Marco ontdekt bij toeval dat Daphne, het meisje waarop hij in stilte verliefd is, betrokken is bij een verzetsgroep. Beiden raken ze meer en meer bij het verzet betrokken en al gauw is er voor Marco en Daphne geen weg meer terug.

Hoogstraaten, Theo
De ramp
Wat begint als een ontspannen pleziertochtje, wordt al snel een nachtmerrie. Het schip waarop Peter met zijn klas een weekje vaart, loopt vast op een zandplaat. Alleen met hulp van buitenaf kan het van de plaat getrokken worden, maar hulp blijft uit. Alle aandacht is gericht de ramp; er is iets misgegaan met het koelsysteem van de kerncentrale in de kop van Noord-IerlandÖ

Hoogstraaten, Theo
De Spiegelvrouw
Tamara heeft, zoals haar moeder het noemt, een gave. Ze ziet en hoort soms dingen, die nog moeten gebeuren. Voordat ze met haar klas een week op schoolreis gaat, krijgt ze in haar dromen vreemde beelden door, beangstigende beelden. Iets of iemand wil haar waarschuwen, maar waarvoor? Als ze met haar klas aankomt op het afgelegen kasteel "De Dellenburg", herkent Tamara onmiddellijk het kasteel uit haar dromen. Zijn haar dromen voorspellend geweest?

Hoogstraaten, Theo
Tussen twee vuren : Mijn oorlog op Texel
De dertienjarige Else vertelt hoe ze, samen met een aantal andere Amsterdamse kinderen, op het eiland Texel wordt ondergebracht om "bij te komen" van de oorlog. Ze wordt, samen met een ander meisje, liefderijk opgenomen door een boerenfamilie die allles doet om hen aan te laten sterken. Maar al gauw komt Else erachter dat ze weliswaar de honger ontvlucht is, maar niet de oorlog! De Georgische krijgsgevangenen die zich op het eiland bevinden, komen in opstand tegen de Duitsers. Wat er dan, in de lente van 1945, allemaal gebeurt, is haast te verschrikkelijk voor woorden. Het lukt Else dan ook pas drie jaar later om de gebeurtenissen die toen plaatsvonden, aan het papier toe te vertrouwen.

Hoogstraaten, Theo
De verdwenen grenadier
Het is september 1799. De Fransen en hun Nederlandse aanhangers, de Patriotten, maken de dienst uit in Nederland. Matthijs Giesz hooft dat de Fransen spoedig verdreven zullen worden. Dat zal een einde maken aan zijn zorgen, denkt hij. Dan krijgt hij op een dag een raadselachtige boodschap. Iemand wil hem in het geheim ontmoeten, duiten de stadspoort 0p de weg naar de Alkmaarder Hout.

Hoogstraaten, Theo
Het verraad loert
Het is het jaar 1809. Holland zucht onder het juk van de Fransen. Alle handel met Engeland, die vijand van de Fransen, is verboden en voedsel en werk zijn schaars. Matthijs is somber gestemd. Zijn pogingen om werk te vinden lopen steeds op niets uit. Gelukkig verdienen zijn zus en moeder nog wat met hun naaihuizen. Matthijs zint op andere mogelijkheden om geld te verdienen. Smokkelen brengt veel geld op, maar is ook gevaarlijk. Sinds de koning speciale straffen voor smokkelaars heeft uitgevaardigd, is de jacht op smokkelaars nog grimmiger geworden. Toch lijkt het hem de enige uitweg. Dan duikt Sijmon, spion voor de prins van Oranje onverwacht weer in Alkmaar op en hij vraagt Matthijs om hulp: er moeten brieven met een politiek gevaarlijke inhoud naar Amsterdam gesmokkeld worden.

Hoogstraaten, Theo
IJzige poppen
Gea botst in een warenhuis tegen een vrouw met een klein meisje aan de hand op. De vrouw moest het kind loslaten, dat van de gelegenheid gebruik maakte om er vandoor te gaan. Gea en haar vriendin Anne zijn de ontmoeting met de vrouw al weer bijna vergeten als op TV een foto wordt getoond van een klein meisje, dat verdwenen is. Samen met Louis, de broer van Anne, gaan ze op onderzoek uit.

HŁlsenbeck, Claire
Florian niemandsdochter
Florian hoort er niet bij. Niet bij het dorp, en niet bij de mensen die in de gewone huizen wonen met schemerlampen en met schilderijen aan de muur. Misschien is het soms ook teveel gevraagd om iemands dochter te zijn. Op haar vijftiende verjaardag, de dag waarop haar wereld instort en ze voorgoed een jongensnaam kiest, loopt Florian weg. Ze leert Kasper kennen. Kasper wŪl er helemaal niet bij horen, of hooguit op zijn eigen voorwaarden. Ze worden vrienden en als daarna ook Stanley mee gaat doen, ontstaat er een driemanschap dat alles lijkt te kunnen veranderen. Als in een spiegel herkent Florian Stanley's gevecht om geen spaandertje te worden in een wereld waar met zoveel geweld gehakt wordt. Pas dan begrijpt ze dat ook zijzelf naar de waarheid op zoek moet gaan.

Hunter, Mollie
Een toren tegen de Romeinen
De bevolking van het noorden van Schotland is bang voor de steeds weer terugkerende Romeinen. Er wordt strijd gevoerd om de macht tussen het stamhoofd Nectan en de Keltische druÔden, die magische macht over het volk hebben. De Romeinen komen met hun vloot steeds slaven halen. De gehandicapte jongen Coll vindt een oplossing om de vijanden van de kust weg te houden.

Huizing, Gonneke
Belofte maakt schuld
Jasper heeft zijn moeder op haar sterfbed beloofd om voor zijn 4-jarige broertje Kjeld te zorgen. Dan besluiten zijn oom en tante de kinderen toch uit elkaar te halen. Jasper stemt onder voorwaarden toe, maar als hij ziet hoe ongelukkig zijn broertje is, besluit hij er samen met Kjeld vandoor te gaan naar hun vakantiehuis in Noorwegen. Die reis gaat niet zonder problemen.

Huizing, Gonneke
Fluiten in het donker
De muzikaal begaafde Jelmer wordt door zijn vader mishandeld. Jelmer reageert zijn ingehouden woede buitenshuis af: hij is een fervent pester en bedenkt steeds gevaarlijker stunts op zijn crossfiets.

Hussaarts, Josee
1000 sproeten
Micha is stapelverliefd op Iris en gelukkig is Iris ook verliefd op hem. Micha is in de zevende hemel, maar dan vertrouwt Iris hem iets verschrikkelijks toe. Micha moet beloven erover te zwijgen, maar kan hij dat wel?

Irwin, Hadley
Hidden Doe
Hidden Doe (Verborgen Hinde) is het zelfbewuste Indianenmeisje dat van haar geboortegrond wordt verdreven, maar er terugkeert om de tradities van haar volk aan het nageslacht door te geven.

Irwin, Hadley
Een zomer met Lilith
Om de zo begeerde fiets te kunnen kopen stemt de twaalfjarige Ellen erin toe om een hele zomervakantie lang een oude dame, Lilith, gezelschap te houden, ook al lijkt haar dat afschuwelijk. Wanneer echter blijkt dat Lilith geld ontvangt om op Ellen op te passen, is het ijs tussen die twee gebroken.

Iterson, Siny van
Het gouden suikerriet
Don Pacho en zijn zoon Claudio moeten verhuizen naar een Leprozen-dorp. Claudio is kerngezond en durft buiten het dorp niet te zeggen dat hij daar woont, vooral nu hij vriendschap sluit met Pilar. Als er een moord gepleegd wordt en Claudio ontdekt wie de dader is, komt zijn vriendschap met Pilar echter in gevaar.

Iterson, Siny van
De smokkelaars van Buenaventura
Smokkelaarsverhaal met boeiende beschrijving van het bonte leven in een Columbiaanse havenstad. De dertienjarige held wordt voor een gewetensconflict gesteld.

Iterson, Siny van
Weerspiegeld in de bron
Een Columbiaanse jongeman keert terug naar zijn geboortestreek om de moord op zijn vader te wreken. Door gesprekken met een hotelgast krijgt hij echter langzamerhand inzicht in de ware toedracht.

Jones, Diana
De magische mantels
De vijf kinderen van Olbert moesten, nadat hun vader door de heidenen gedood was, het dorp ontvluchten. Toen begon hun gevaarlijke tocht over de rivier...

Jones, Diana
De negen levens
Santina is duidelijk een heks, maar of zij haar krachten goed gebruikt is de vraag. In ieder geval brengt zij een hoop opschudding teweeg in het kasteel van de heksengrootmoeder. Tenslotte is het haar broertje "Kat", ogenschijnlijk een doodgewone jongen, die de grootmeesterrol moet overnemen.

Jonge, Harm de
Dood spoor
Wat moet je doen als ze elke dag de leraar pesten en die leraar je eigen vader is? Hoe kan Sieger zijn vader helpen als ze thuis alles voor hem verborgen houden? Wat betekenen die rare woorden, die zijn vader soms 's nachts schreeuwt? Gelukkig heeft Sieger steun van zijn vrienin Esther.

Jurgen,Anna
Blauwe Vogel
Blauwe Vogel is de naam die een negenjarige kolonistenjongen krijgt wanneer hij, rond 1760, door Irokezen gevangen genomen en geadopteerd wordt. Wanneer hij na jaren terug moet gaan naar zijn blanke familie, kan hij daar echter niet meer wennen.

Kalwij, Valentine
Een lolletje en andere veranderingen
Bundel met bepaald niet zachtzinnige, maar wel eigenzinnige verhalen.

Kerkwijk, Henk van
Komplot op volle zee
De jonge zoon van een Portugees-joodse reder en een Brabantse boerenjongen helpen hun schipper in de moeilijke jaren van de oorlog met Spanje.

Kerkwijk, Henk van
Meindert Swarteziel en het bloed van de duivel
Twee broers spelen de hoofdrol in deze geschiedenis. Hun moeder wordt als heks verbrand. Een gewetenloze schurk achtervolgt hen...

Kerkwijk, Henk van
De ontvoering uit "De Swaan"
Tijdens een moeizame, avontuurlijke tocht geeft een jeugdige koopmanszoon, die optreedt als beschermer van een ontvoerd meisje, blijk van vindingrijkheid en doorzettingsvermogen.

Kerkwijk, Henk van
Paniek op Ganymedes
Stel je eens voor: nog terwijl jij leeft, ontdekt iemand iets waardoor mensen met een machine twintig jaar jonger gemaakt kunnen worden, en dat steeds weer. Dat zou dus betekenen dat je over tweehonderd jaar nog leeft... Je zou best David kunnen heten tegen die tijd. Of Manja. Of Eileen. Of Yokio. Zij wonen op een mooie, groene en vreedzame planeet, Ganymedes. Op een dag gebeuren hier vreemde dingen: overal verdwijnen er babies uit hun wiegjes. Weet Davids vader hier meer van?

Kerkwijk, Henk van
Pest
Omdat in de middeleeuwen in ItaliŽ niemand weet waar de gevreesde pest vandaan komt, wordt een jongeman aangewezen als het duivelskind dat de pest veroorzaakt. Hij wordt verdreven en trekt naar Avignon.

Kerkwijk, Henk van
Schakelfout
Als in Weesp een ruimteschip landt, bezwijken televisietoestellen en verdwijnt brigadier Person. Zijn zoon en diens vriendinnetje beleven hierdoor vreemde avonturen.

Kerven, Rosalind
De zee zingt
Wat betekent het toverachtig "zingen" dat Tessa uit zee hoort? Waarom moet ze van haar buurvrouw pakjes met vreemde inhoud afgeven?


Klein, Eduard
Severino
Buiten zijn eigen wil raakt Severino, een Zuidamerikaanse Indiaan, betrokken bij problemen van zijn stam, waar hij dacht niet meer bij te horen. Lukt het hem deze problemen op te lossen, door als bemiddelaar tussen blanken en Indianen op te treden?

Kolk, Anton van der
Brieven aan de rattenhemel Gabi woont op straat in een roes van avontuur, vrijheid en geld. Tot dat de fatale nacht komt, waarin zijn beste vriend Ricardo wordt vermoord. Gabi's leven verandert drastisch.

Koningsburg, E.L.
Het wonderlijke archief van mevrouw Fitzalan
Omdat Claudia vindt dat zij thuis onrechtvaardig wordt behandeld, loopt zij samen met haar jongere broertje weg. Zij verstoppen zich comfortabel in het New Yorkse Metropolitan Museum en lossen het raadsel van een zich daar bevindend onbekend meesterwerk op.

Kooiker, Leonie
De boevenvangers
Kamperend in een hutje aan de waterkant, ontdekken twee jongens een onderaardse gang. Dit is de aanleiding tot een spannend avontuur.

Kooiker, Leonie
De diamant van de piraat
Diefstal in een Antwerps kerkje en een zeeroversschat vormen elementen in de talloze avonturen, waarin oneerlijke kapiteins, scheepsjongens, zeerovers en Nederlands sprekende bewoners van een eilandengroep in de Atlantische Oceaan een rol spelen.

Kooiker, Leonie
Oplossing-losgeld-verlost
Appie en Japie vinden een code in een oud boek; door de ontcijfering daarvan komen ze in een geheime kamer terecht...

Koster, S.
Zwarte lieveling
Saskia is eindelijk buiten het bereik van haar stiefvader. In het kindertehuis krijgt ze de kans een nieuw leven op te bouwen, maar het verleden dringt zich nog te vaak aan haar op. Vaak lijken de woorden van haar stiefvader een eigen leven te leiden. Blauw wordt dan grijs, grijs wordt donkergrijs, tot er tenslotte alleen nog maar zwart is, diep donder zwart. Maar Saskia wil zich niet laten onderdompelen in het duister. Ergens diep in haar zit een prachtige bloem, een bloem die vecht om tussen het onkruid omhoog te komen.

Kranendonk, Anke
Ik word nooit normaal
Anne zit in de brugklas en denkt na over van alles en nog wat. Waarom doet ze soms zo onaardig? Moet ze een bh? Vindt Koen haar leuk? Soms wordt ze knettergek van zichzelf en vraagt zich af of ze ooit nog normaal wordt. Gelukkig kan ze met al haar vragen terecht bij haar oom Michiel en zijn vriend Sees.

Kruijssen, Agave
Elegast Elegast is een beruchte bandiet, voor zijn toverkunsten is geen schat veilig. Op een dag ontmoet hij een ridder. Wie is die roofridder die beter strijden kan dan hij? Van stelen heeft hij in elk geval geen verstand...

Kuijer, Guus
Drie verschrikkelijke dagen
Jos, vijftien jaar, steelt de auto van zijn vader om indruk te maken op het zeventienjarige fabrieksmeisje Marion.

Kuijer, Guus
Een gat in de grens
Om aan geld te komen, verkopen drie weggelopen tieners hun "verhaal" aan de journalist van een sensatieblad. Deze gaat hier eerst op in, maar als de kinderen over de grens dreigen te verdwijnen, grijpt hij in.

Kuijer, Guus
De jonge prinsen
Diederik Karakiek woont bij zijn afschuwelijke tante Petronella Bal. Op een gegeven moment blijkt dat hij een broer heeft en zij beide koningskinderen zijn...

Kuik, Hilbert
Het raadsel van de zon
Twee kinderen reizen met hun moeder hun vader achterna naar Tanzania, waar deze zich met een bevloeiingsproject bezighoudt. De moeilijkheden over dat project tussen de stammen raken ook de kinderen en hun Afrikaanse vriendjes.

Kustermans, Paul
Voorbij de regenboog
Vlaanderen (en later Frankrijk) aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Ruben is leerling-schilder in het atelier van meester Boecke te Antwerpen geworden, nadat hij gevlucht is toen zijn moeder werd opgepakt, verdacht van hekserij. Na een tijdje ontmoet Ruben de rijke patriciŽrsdochter Syrah, die hevig verliefd wordt op de arme schildersleerling. Als de heksenjager ook Ruben op het spoor is, vluchten Ruben en Syrah naar Frankrijk, waar ze een romantische zomer doorbrengen. Maar de liefde is van korte duur. Syrah blijkt ernstig ziek te zijn en sterft (Dit verhaal gaat over de jeugd van Rubens).

Laenen, Gie
Tot het donker wordt
Dit is een boek dat Davids vader geschreven heeft toen hij nog maar elf maanden te leven had. In tien brieven probeert hij zijn eigen leven vanuit het naderende einde te bekijken, terwijl de foto's het begin van Davids leven verhalen.

Lang, Othmar Franz
Mijn broertje Thomas
JŁrgen en zijn broertje Thomas wonen in een tehuis. Ze zijn een paar keer te logeren geweest bij een kinderloos echtpaar en denken dat zij daar echt zullen gaan wonen. Maar op het laatst besluit de vrouw van adoptie af te zien. Als zijn broertje dan ook nog in een ander gezin opgenomen wordt, wordt JŁrgen radeloos en loopt weg uit het tehuis.

Launspach, Els
Het zwarte schip
Laura is verliefd, maar haar omgeving is niet enthousiast over haar eerste liefde. Ze snapt niet waarom. Bij het zwarte schip wordt het grote raadsel opgelost.

Lee, Virginia
Een vlinder voor Marianne
Het is vreselijk als in het gezin het zusje dat altijd ziek was, dood gaat. Maar Mark vindt een sleutel waardoor iedereen er meer vrede mee heeft.

Leeuwenberg, Aleida
Het weespaleis
Sprookjesachtig verhaal over een ver en afgelegen deel van een groot rijk, waar een vermogend reder de dienst uit maakt. Hij zoekt een vrouw, en kiest willekeurig de jongste van de verarmde roofriddersadel. Met de hulp van een kwakzalver krijgen ze een zoon en een dochter. Doch dezen krijgen een opvoeding die een beetje afwijkt van de gangbare: er gebeuren de vreemdste dingen, bijv. de zoon krijgt als voedsel mensenbloed, ze slaan elkaar de hersens in...

Levy, Tsafira
Tamar: schaduw van schande
Tamar is de mooie, jonge dochter van de grote koning. Wanneer haar halfbroer Amnon haar verkracht, wordt haar toekomst verwoest. Hoe kan ze leven met de schande die haar is aangedaan?

Lieshout, Ted van
Gebr
Na de dood van zijn jongere broer behoedt Luuk diens dagboek voor verbranding waardoor hij erin kan lezen en zelfs schrijven. Zo leert hij zijn broer maar ook zichzelf beter kennen.

Lind, Mecka
Soms is de wereld van mij
Sanne is dertien en heeft al heel wat meegemaakt. Haar moeder stort zich van de ene ongelukkige liefdesrelatie in de andere en besteedt nauwelijks aandacht aan haar kinderen. Het liefst zou ze haar "lastige" dochter in een kindertehuis plaatsen. Om dit te voorkomen vlucht Sanne het huis uit. Een paar dagen kan ze nog wel bij vriendinnetjes terecht, maar dan raakt ze verzeild in de wereld van de daklozen."Op straat" probeert iedereen op zijn eigen manier te overleven; alcohol, drugs, diefstal en prostitutie zijn normaal. Elke dag weer moet ze zorgen voor geld, voedsel en een slaapplaats en steeds weer blijkt dat ze dat gevecht in haar eentje moet leveren, want "vrienden" op straat blijken zelden echte vrienden te zijn. Kan Sanne dit onzekere leven nog ontvluchten?

Lindell, Unni
Anna's kind
Tijdens een vakantie aan zee wordt Anna verliefd op Didrik. Na de zomer verwatert zijn belangstelling snel - Anna is echter zwanger. Ze durft het aan niemand te vertellen, bang voor de reacties.

Lindgren, Astrid
De gebroeders Leeuwenhart
Avonturenverhaal over twee jongens met de achternaam Leeuw. Zij trekken ieder op een eigen paard ten strijde tegen de heerser die het land in zijn macht houdt. Zonder zijn broer is Kruimel een bangerd, maar samen met hem kent zijn moed geen grenzen.

Lindgren, Astrid
Hier spreekt superdetective Blomkwist
Superdetective Blomkwist
Superdetective Blomkwist leeft gevaarlijk
Een dertienjarige amateurdetective wordt vaak uitgelachen om zijn hobby, maar toch wordt door zijn toedoen een echte juwelendiefstal opgelost, een moordenaar opgespoord en een stel ontvoerders achter slot en grendel gezet.

Lindgren, Astrid
De kinderen uit de Kabaalstraat
Omdat Jonas, Maria en Lotta altijd zoveel kabaal maken, noemt hun vader hun Kanaalstraat de Kabaalstraat. De avonturen die zij beleven worden in dit boek beschreven.

Lindgren, Astrid
Stefan de degenslikker
Met het geld dat ze verdiend hebben, gaan Stefan en zijn vriend naar de kermis, waar ze een bezoek brengen aan de degenslikker. Ze komen hem midden in de nacht nog eens tegen. Wat spookt hij uit?

Loon, Paul van
Gezicht in de mist
Kiezel, een paranormaal begaafde jongen, moet vanuit een beschermde omgeving naar de stad vluchten en raakt aan drugs verslaafd.

Lundgren, Max
De jongen met de gouden broek
Als Mats zomaar tientjes uit zijn broekzak kan toveren, nemen hij en zijn vader het er eerst van. Maar dan ontstaat het plan om met het geld kinderen in de ontwikkelingslanden te helpen.

Maar, Paul
Andere kinderen wonen ook bij hun ouders
Kilian is opgevoed door zijn grootouders op het platteland. Wanneer hij naar de middelbare school gaat, moet hij weer bij zijn ouders in de stad gaan wonen. Kilian kan zich moeilijk aanpassen. Zijn ouders merken er pas iets van als Kilian het bijltje er al bij neergegooid heeft.

Mahy, Margaret
De jongen met de gele ogen
Johan ziet mensen die niet "echt" zijn. Als hij dat aan zijn zusjes vertelt geloven ze hem niet, totdat ze opeens ook stemmen horen.

Malot, Hector
Alleen op de wereld
Avonturen van de zwerver Vitalis, de aap Joli Coeur, de hond Capi en vooral van Remi, de kleine vondeling.

Marijn, Jessy
De weg liep over de bergen
Een Romeinse jongen groeit op met de zoon van zijn moeders Griekse slavin. Een hechte vriendschap ontstaat tussen die twee. Totdat de slavenjongen na een valse beschuldiging verkocht wordt.

Matcheck, Diane
De vuurdoop
Op een nacht verlaat een indiaans Apsalooka-meisje haar stam. Ze wil bewijzen dat ze voorbestemd is om grote daden te verrichten. En niet haar tweelingbroer, zoals iedereen bij hun geboorte voorspelde.

Mayfield, Sue
Gebroken vleugels
Tony's moeder heeft MS. Iedereen vraagt aan hem hoe het met haar gaat en uit gewoonte zegt hij "goed". Hij voelt dat niemand wil horen hoe het echt met haar gaat, behalve Clare misschien.

Mead, Alice
Gebrandmerkt
Adem is een veertienjarige Albanese jongen. Hij woont in Kosovo dat wordt geteisterd door de burgeroorlog. De Albanezen worden onderdrukt door de Servische minderheid. Adem probeert deze situatie van doorlopende angst te ontlopen.

Meinderts, Koos
Spin in de morgen
Marijke is verhuisd naar de stad, waar ze naar de brugklas gaat. Alles verandert voor haar. Ze wordt verliefd, en wanneer ze de dagboeken van haar overleden moeder onder ogen krijgt, is alles nog verwarrender voor haar.

Moloney, James
De veerpont
Carls moeder gaat er op een dag vandoor. Carl moet gaan werken om voor zichzelf en zijn broertje te zorgen. Hij begint als hulpje op een aftandse veerpont. Bekroond met de Prijs van beste australische boek voor jonge volwassenen, Australische vredesprijs voor jeugdliteratuur, gezinsprijs voor jeugdliteratuur en de Boekenwelp voor beste buitenlandse boek

Montero, Gloria
De zomer dat de walvissen zongen
Met tegenzin gaat Vivi met haar moeder mee naar een of ander oud walvisstation. Maar als ze eenmaal in Red Bay zijn, ontdekt Vivi steeds meer over walvissen en de Basken die in de zestiende eeuw op walvissen joegen. Ze begint zelfs haar vader te begrijpen en diens trots op zijn Baskische afkomst.

Mopurgo, Michael
De man uit het niets
Als Cessie plotseling geconfronteerd wordt met haar onbekende grootvader die als een 'man uit het niets' opduikt verandert dit haar hele leven.

Morgan, Alison
Peter of weglopen is ook niet alles
Peter wordt verdacht van diefstal en mag daarom niet mee op schoolreis. Als zijn moeder denkt dat hij in Duitsland zit, neemt hij de benen om zijn vader in Schotland op te zoeken.

Mouissie, Saskia
Op een zijspoor
Frank is dertien en voelt zich niet thuis op school. Hij wil graag bij de groep van de populaire Lex horen. Maar wie is Lex eigenlijk. Hoe komt hij aan al dat geld waarmee hij iedereen trakteert? Lex krijgt zo'n invloed op Frank dat deze zelfs bereid is een verdacht pakje naar een koffieshop te brengen. Als hij op een avond door een onbekende in elkaar geslagen wordt, lijkt het alsof Frank de greep op zijn leven verliest.

Nilsson, Per
Jij, jij en jij
Anon (12), Zarah (17) en Nils (20) kennen elkaar niet en hebben niets met elkaar te maken. Maar het leven kan raar lopen. Op een dag kruisen hun wegen - dan raken hun levens meer en meer verstrengeld

Noort, Selma
Martine Koperslager
De zomervakantie begint voor Martine goed. Haar vader krijgt eindelijk weer een baan en zij gaat met hem naar de fabriek en op de vrachtwagen. Haar moeder vindt het maar niks, maar Martine heeft geen moeite met wat ze er ziet. Ze heeft haar eigen gedachten...

NŲstlinger, Christine
Dunnetjes overdoen
Met Marga's moeders radicale vermageringskuur en haar besluit om sociaal werkster te worden, verandert er veel. Marga en Lon gaan met hun moeder bij een vriendin wonen en Hans blijft bij hun vader. Marga is niet zo dik als vroeger, maar Hans' figuur is niet veel veranderd. Hij is nog even dik. Marga maakt zich zorgen...

NŲstlinger, Christine
Het huis in Niemandsland
Wenen 1945. De bommen vallen om het huis. De Duitsers vluchten. Iedereen zegt dat de Russen komen, maar niemand weet het zeker. Christine NŲstlinger vertelt wat zij als tienjarig meisje in de laatste oorlogsmaanden heeft beleefd.

NŲstlinger, Christine
Olfie Obermeier
Olfie, alleen maar omringd door vrouwen, raakt in een crisis als hij in een tijdschrift over psychologie leest dat kinderen die door mannen worden opgevoed een aanmerkelijk hogere
intelligentiequotiŽnt hebben dan degenen die door vrouwelijke personen worden opgevoed...

NŲstlinger, Christine
De wraak van de kelderclub
Lele Binder heeft een verschrikkelijke ontdekking gedaan: dr. Vranek, die een kamer huurt in het huis van Leles ouders, heeft een leerling-regel-automaat uitgevonden. Een machine die een bedreiging vormt voor alle kinderen. Wat kunnen Lele en de andere leden van de Kelderclub eraan doen?

Norel, K.
Ruurd Westra
Met zijn vader, die binnenschipper is, moeder, zusjes en broertjes vaart Ruurd door Nederland. Wanneer Ruurd wil gaan moderniseren ontstaan er wrijvingen met zijn vader. Na een ruzie gaat hij weg, en gaat op een andere boot varen. Wanneer zijn vader sterft, gaat hij terug en probeert het gezin te helpen.

Norrlid, Carl-Anders
Een wolf in de stal
Een Zweedse boerenfamilie geeft tijdens de Zweeds-Russische oorlog in het begin van deze eeuw een gewonde Russische soldaat onderdak. Daarmee betreedt de angst voor Zweden zowel als voor Russen hun woning. In die sfeer van vijandschap en angst leert een dertienjarige jongen het ware karakter en de zinloosheid van de oorlog zien.

O'Moran, M.
Een paard voor Inyo
De jonge Indiaan Inyo brengt zijn grootmoeder naar haar land van herkomst. Dit gaat niet zonder problemen. Hij vindt een blank kindje en sluit vriendschap met een Spaanse goudzoeker.

Oomen, Francine
Hoe overleef ik de brugklas?
Rosa zit in de brugklas. Haar vriendje Jonas zit nog in groep acht en om hem alvast een beetje voor te bereiden, mailt ze hem survivaltips. Maar of ze hem daar nou echt mee helpt?

Orlev, Uri
Het eiland in de Vogelstraat
De joodse jongen Alex, twaalf jaar, weet tijdens een deportatie te ontvluchten. Samen met zijn witte muis, Sneeuw, en de revolver van zijn vader lukt het hem om in een oude ruÔne te overleven en te wachten op zijn vader.

Ott, Inge
Gieren boven de Montsegur
In de bergvesting Montsegur beschermt een groep van dappere Occitaanse ridders de bijna tweehonderd Katharen, die volgens de Paus en volgens het kruistochtleger in het dal slechts ketters zijn.

Paterson, Katherine
Een brug naar Therabithia
Jess, enige jongen uit een arm boerengezin, stapt een andere, hem zeer aansprekende wereld binnen door zijn vriendschap met zijn nieuw buurmeisje, wier ouders het materialistische Ameri
kaanse stadsleven ontvluchtten. Als het meisje plotseling sterft, vindt Jess in hun fantasiewereld houvast om verder te gaan.

Paterson, Katherine
De meesterpoppenspeler
In een tijd van hongersnood meldt Jiro zich als leerling bij het beroemde poppentheater van Osaka. Hier raakt hij verward in het geheimzinnig vraagstuk van Saburo, de veel gezochte schurk, die de rijken besteelt om de armen te helpen.

Patneaude, David
Gemiste beelden
Chris kan gewoon niet geloven dat zijn zusje echt verdronken is. Hij probeert de dag dat zij bij de rivier werd vermist te reconstrueren. Een spannende ťn ontroerende Pandora-crimi.

Pearson, Kit
Een handvol tijd
Patricia lijkt in niets op haar moeder. Ze is niet zo mooi en niet zo zelfverzekerd. Dat wordt haar ook nog eens duidelijk gemaakt door de vlotte neefjes en nichtjes bij wie ze de zomervakantie moet doorbrengen. Ze ziet het leven somber in tot het moment waarop ze een oud zakhorloge vindt. Nu kan ze de tijd naar haar hand zetten.

Pelgrom, Els
De eikelvreters
Curo vertelt over zijn jeugd in het arme AndalusiŽ in het fascistische Spanje van na de burgeroorlog. Het verschil tussen arm en rijk is enorm en als achtjarige moest Curo al gaan werken om voor het grote, in een grot wonende gezin mee de kost te verdienen. Ondanks alle ellende van die jaren, is het geen droevig verhaal: humor, warmte, saamhorigheid en vooral vindingrijkheid en levensmoed klinken er in door!

Pelgrom, Els
Kinderen van het achtste woud
De twaalfjarige Noortje vlucht uit Arnhem en komt op een boerderij op de Veluwe. Ze maakt daar mee waar iedereen over praat: onderduikers, mensen op hongertocht, Duitse inkwartiering. Maar ook het dagelijkse leven dat ondanks alles "gewoon" doorgaat.

Pelgrom, Els
De zwervers van de Zakopane
Drie Amerikaanse kinderen trekken na de scheiding van hun ouders met hun Nederlandse moeder naar Amsterdam. Daar valt alles tegen omdat moeder werk noch huis kan krijgen. Tijdens hun zwerftocht langs familieleden bedenken de kinderen een geheime taal, om zo toch iets eigens te hebben. Een gekraakt pakhuis wordt hun nieuwe woonplaats.

Peneder, Floortje
Het dagboek van Floortje Peneder
Dagboek van een meisje dat na drie jaar ziekte op haar vijftiende aan leukemie gestorven is.

Peyton, K.M.
Jonathan, wat zag je in die zomernacht?
In een zomernacht verdrinkt Robin, de leraar Engels aan Jonathans kostschool. Jonathan realiseert zich dat hij meer van dat ongeluk weet dan wie ook. Het voorval wil hij met een man bespreken die hij vertrouwt. Doch juist deze man heeft iets te verbergen. Maar wat?

Pohl, Peter en Kinna Gieth
Ik mis je, ik mis je!
Cilla en Tina zijn een tweeling. Een eeneiige tweeling om precies te zijn - ze zijn dan ook uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. Maar ze hebben een totaal verschillend karakter. Tina is een vrolijk type, gemakkelijk in de omgang, en eeuwig verliefd - steeds op een ander natuurlijk. Cilla is moeilijker, minder toegankelijk. Ze houdt van literatuur, toneel, muziek. Zij is eigenlijk ook de actiefste van de twee. Dat de twee zusjes veel ruzie hebben spreekt vanzelf, maar dat neemt niet weg dat ze niet zonder elkaar kunnen. Opeens, van de ene dag op de andere můťt Tina wel zonder Cilla, en voorgoed en voor eeuwig. Moeten is gemakkelijk gezegd, maar hoe dan? En als het nu niet kŠn?

Potter, Margaret
Toms eigen plek
Als Toms grootvader in het ziekenhuis ligt, zorgt hij voor diens volkstuintje. Dan merkt Tom, dat zijn vriendje een dief is.

Pressler, Mirjam
Bittere chocola
Eva is dik en ze weet dat iedereen haar daarom uitlacht. Op alle narigheid reageert ze door te eten. Langzaam verdwijnt haar wantrouwen en gaat ze inzien dat het haar eigen houding is die haar dwars zit.

Preussler, O.
Meester van de zwarte molen (Krabat)
Er gebeuren geheimzinnige dingen rond de zwarte molen waar Krabat met elf andere leerlingen werkt. Zo sterft elk jaar precies op oudejaarsavond een jongen. Krabat gaat beseffen dat hij niet alleen molenaarsleerling is, maar ook leerling van de zwarte kunst. Niemand kan aan de duistere machten van de molenaar ontkomen. Of zou de liefde van een meisje tenslotte het kwade kunnen overwinnen?

Preussler, O.
Sterke Wanja
Wanja, een luie boerenzoon, zal volgens de voorspellingen eens een tsaar worden. Maar of deze voorspelling uitkomt?

Prins, Johanna
Salkador en Oraviem
Koning Nivard is buiten spel gezet door een dictator en in zijn land gaat het niet goed. De buitenlanders Salkador en Oraviem zorgen voor de terugkeer van de koning, die zich ten doel stelt dat de mensen in zijn land aandacht en begrip voor elkaar hebben.

ProchŠzka, Jan
Een heilig drietal
Pavel ligt in het ziekenhuis, waar ze hem liever kwijt zijn. Hij is een leugenaar, is brutaal en heeft een slechte invloed op de andere kinderen. Als Pavel buiten St. Nicolaas hoort, belooft hij aan de kinderen dat de goedheiligman ook naar hen toe zal komen. Maar er gebeurt van alles...

ProchŠzka, Jan
Jitka
De bijzondere vriendschap van een elfjarig Tsjechisch meisje, dat in haar eigen fantasiewereldje leeft, voor een invalide jongeman.

ProchŠzka, Jan
De oude man en de duiven
Verbeten probeert een doodzieke oude man te ontdekken wat er is gebeurd met het meisje dat hij vanuit het ziekenhuis kon zien met haar duiven en dat al twee dagen verstek laat gaan.

Provoost, Anne
De Roos en het Zwijn
Verhaal geÔnspireerd op "De Schone en het Beest", een sprookje dat in vele bewerkingen is verschenen. In deze versie is het oorspronkelijke verhaal in grote lijnen gevolgd, maar worden geheel eigen accenten gelegd. Het verhaal is gesitueerd nabij het middeleeuwse Antwerpen. Rosalena voelt haar schoonheid knellen als een harnas, omdat zij niets dan afgunst, verwarring en angst ontmoet. Ze leidt een teruggetrokken bestaan, slechts in gezelschap van haar wrattenzwijntje. Door omstandigheden komt ze terecht in het kasteel van Thybeert, een wrede, verminkte man, met wie een liefdesrelatie groeit. Terug bij haar vader baart ze een gedrocht, een kind met twee hoofden en vier armen.

Provoost, Anne
Vallen
Zoals ieder jaar gaat Lucas met zijn moeder in de vakantie naar het huis van zijn grootvader. Maar nu is zijn grootvader dood en komen de praatjes. Zijn moeder geeft hem geen uitleg en van buurmeisje Catlain krijgt hij ook niets los. In die onzekerheid wordt hij een goede prooi voor een man met extreem rechtse opvattingen. Als die "vriend" hem gebruikt, als Lucas na Catlains ongeluk toch al volledig in de knoop zit, valt alle houvast weg.

Puzo, Mario
Na elke bocht ontdek je wat
Met frisse moed, een ponny die Mustang heet, zeven dollar en zeven cent gaat Davie Shaw van huis, regelrecht naar het oosten. Bij iedere bocht vraagt hij zich af wat hij nu weer zal ontdekken...

Quintana, Anton
De bavianenkoning
Morengaroe, kind van een Massai-herder en een Kikoejoe-boerin, leeft in de hooglanden van Centraal-Afrika. Door zijn gemengde bloed leeft hij als een buitenbeentje, rebelleert en wordt verbannen. Hij ontmoet dan de baviaan met wie hij noodgedwongen zijn leven moet delen.

Quintana, Anton
De ijzeren harp
Bundel met vijfentwintig sterke verhalen: over een juke-box die vreemd gaat doen, de natuur die wraak neemt, een opdracht van Venusianen, een reuzenkind op de kermis...

Quintana, Anton
De vuurman
Als Michiel zijn ontslag krijgt als boerenknecht, beginnen de problemen pas goed. Hij moet ander werk zoeken. Zo wordt hij mijnwerker, dan vuurman en tenslotte bokkerijder. Vooral bij dit laatste "baantje" zijn de risico's groot, want wie gesnapt wordt sterft een gruwelijke dood. Kan Michiel zijn straf ontlopen?

Ray, Mary
Vlucht naar de toekomst
Phaedo en zijn neef zijn goede atleten en willen meedingen naar een prijs op de spelen van Delphi. Als Phaedo onverwacht gedwongen wordt te vertrekken naar Sparta, wordt alles anders dan zij gedacht hadden.

Reef, Odien
Alles is voor altijd anders
Als Nina's moeder op een dag volkomen onverwacht overlijdt, verandert Nina's leven compleet. Van het ene op het andere moment is alles anders. Nina schrijft haar gevoelens op in haar dagboek, haar verdriet, kwaadheid, maar ook haar pogingen het leven weer op te vatten.

Reen, Ton van
Ontsnapt aan de galg
Vurige ruiters
De gesel van het zwarte goud
Het loon van de duivel
Mathijs Stevens, een jonge boerenzoon uit de buurt van Valkenburg, is leerling van Joseph Kirchhoffs, een in de tweede helft van de 18e-eeuw in Limburg en omstreken bekend chirurgijn. Datzelfde gebied werd destijds onveilig gemaakt door de bokkerijders. Deze vooral door de rijken gevreesde roversbendes waren ontstaan door de wijdverbreide honger en armoede.
Joseph Kirchhoffs kan de ellende onder de bevolking niet aanzien en wordt de geheime leider van de bokkerijders, die bij de rijken stelen en de buit onder de armen verdelen.
In de steenkolenmijn te Herenkoel bij Kerkrade vindt een ontploffing van mijngas plaats. Mathijs aarzelt geen moment om in de donkere diepte af te dalen om gewonde mijnwerkers eerste hulp aan te bieden. Daar zijn ook kinderen bij.
Het is het zoveelste ongeluk in de Herenkoel en de mijnwerkers komen eendrachtig in opstand tegen de eigenaar, de rijke abdij van Kloosterrade. Ze leggen het werk neer, wat ongekend is voor die tijd.
Onder invloed van dokter Kirchhoffs is ook Mathijs bokkerijder geworden. En zo raakt hij niet alleen als leerling-chirurgijn, maar ook als bendelid bij de strijd betrokken.
Mathijs heeft op een gegeven moment het gevoel, dat de bokkerijders onder druk van de omstandigheden hun doelstellingen - stelen van de rijken, geven aan de armen - uit het oog verliezen en bovendien steeds meer fouten maken. Maar hij is nog te jong om invloed te kunnen uitoefenen. Temidden van geweld, martelingen, moorden en branden slaagt hij er tenauwernood in zijn zenuwen de baas te blijven en nog enigszins normaal zijn werk te doen. Vol wanhoop voelt hij hoe het net van de schout en de beul zich ook rond hem en de dokter sluit.

Reen, Ton van
Vlucht voor het vuur
Hilde en haar familie moeten uit hun dorp vluchten als moeder van hekserij wordt beschuldigd. Tijdens de vlucht worden Hildes vader en broer opgepakt op beschuldiging van diefstal. Hilde en haar moeder komen in Roermond terecht in een herberg met een kwalijke reputatie. Na allerlei verwikkelingen wordt het gezin herenigd en vindt onderdak op het terrein van een klooster.

Reiche, Dietlof
De zegelvervalser
Martin, een Duitse weversgezel uit 1613, neemt het op tegen de ten eigen bate opererende Heren van Nordlingen, die geen middel te ver gaan om hun macht te bevestigen.

Reiss, Johanna
De schuilplaats
Nederland is bezet en twee meisjes duiken onder, omdat ze joods zijn. Een van hen vertelt later hun verhaal.

Reiss, Johanna
Geen slecht jaar
Ervaringen van een dertienjarig joods meisje in het jaar van de terugkeer in de "normale" maatschappij na haar onderduikperiode. (Vervolg op "De schuilplaats")

Rennison, Louise
Tijger, tanga's en tongzoenen
In haar dagboek beschrijft Georgia al haar krankzinnige belevenissen: de ergernissen over haar ouders, het gedrag van haar vriendin Jas en vooral haar onzekerheden in de liefde. Ze neemt zelfs les in tongzoenen...

Rens, Peter Jan
Carlo met zijn grote kop
Tot zijn grote opluchting en verbazing gaat de veertienjarige Carlo over naar de volgende klas. Hij had beslist gedacht dat hij zou blijven zitten. Hij heeft niet alleen weinig uitgevoerd, maar hij is ook voor de eerste keer van zijn leven verliefd. En dan kun je je aandacht moeilijk bij de les houden. Helaas wordt zijn liefde niet beantwoord. Zijn vader vindt dat hij iets leuks met de vakantie moet gaan doen. En Carlo gaat werken op een camping op SiciliŽ. Het wordt een bijzondere vakantie, vooral door zijn vriend Enzo, de Idioot. Carlo sluipt rond in het duister en heeft geheime ontmoetingen. En dat alles omdat de Italiaanse Carlo weer tot over zijn oren verliefd is, en nu op een uitdagend Hollands meisje.

Reuter, Bjarne
De jongens van St.Petri
Tijdens de Duitse bezetting van Denemarken wordt Lars Balstrup op de zolder van de St.Petrikerk opgenomen in het geheime genootschap dat geleid wordt door zijn oudere broer Gunnar. Hun vader is dominee van de kerk. De jongens willen verzet bieden tegen de Duitsers en doen dat in eerste instantie door de bezetter voor gek te zetten. Maar het verzetswerk wordt steeds serieuzer. Zeker nadat Otto, die in het bezit is van een revolver, is toegetreden tot de groep. Ze besluiten een bevoorradingstrein op te blazen die met wapens en troepen op weg is naar Noorwegen...

Rhodes, Evan H.
De Kinderkruistocht
Om de mensheid te redden en de wereld vrede te brengen, trokken in het jaar twaalfhonderdtwaalf twintigduizend kinderen de Alpen over op weg naar Jeruzalem. De jongste was nauwelijks zeven en de aanvoerder was tien jaar.

Richter, Conrad
Vreemdeling in eigen land
Blanken, opgenomen in Indianenstammen, worden door het blanke leger opgeŽist. Zo moet ook Steen Meisje met haar zoontje terugkeren naar haar blanke familie, die haar echter niet accepteert.

Richter, Hans Peter
Hij was mijn buurjongen
Als je jarenlang met je beste vriend optrekt denk je niet dat er ooit iets zal veranderen. Toch gebeurt het, alleen omdat hij joods is. Je mag hem niet in de steek laten, maar je wilt ook bij je eigen omgeving horen...

Rood, Lydia
Een mond vol dons
Als haar vriendin Soof van huis wegloopt, begrijpt Marjan dat niet zo goed. De ouders van Soof zijn veel leuker dan de hare. Marjan besluit haar vriendin op te sporen.

Rood, Lydia
Weg van de zon
Manuel, Darlynn en Lester wonen in Los Angeles. Ze kennen elkaar (nog) niet, maar hebben wel iets gemeen: ze zoeken een manier om aan geld te komen, hun dromen in vervulling te laten gaan.

Rowling, J.K.
Harry Potter en de geheime kamer.
Harry Potter gaat na zijn vakantie terug naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus om daar van het ene in het andere avontuur terecht te komen.

Rowling, J.K.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban.
Harry Potter, een Engelse jongen van ongeveer 13 jaar met toverkracht, zit op de Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus waar hij het doelwit wordt van een ontsnapte moordenaar.

Rowling, J.K.
Harry Potter en de steen der wijzen.
Na de dood van zijn ouders woont Harry Potter in de bezemkast bij zijn zeer onvriendelijke tante en oom; op zijn elfde hoort hij dat hij een tovenaar is.

Rowling, J.K.
Harry Potter en de vuurbeker.
Als tovenaar-in-de-dop Harry Potter deelneemt aan een internationaal tovenaarstoernooi, dreigt er onverwacht gevaar

Rutgers van der Loeff, An
Donald
In het ellendige bestaan van een weesjongen, wiens gezicht verminkt is, biedt niet de gevierde baseball-speler hulp maar een eenvoudige levenswijze visser.

Rutgers van der Loeff, An
Jimmy en Ricky
Jimmy en Ricky wonen in een Amerikaans stadje met veel fabrieken. Op een van hun tochten zien ze een stel jongens die een zwerfhond afranselen. Het dier is door de honger en mishandeling vals geworden zodat het moeilijk is zijn vertrouwen te winnen. Toch proberen Jimmy en Ricky hem te helpen.

Rutgers van der Loeff, An
De kinderkaravaan
De kinderen uit een pioniersgezin trekken na de dood van hun ouders onder leiding van een dertienjarige broer door eenzame bergstreken naar "het beloofde land" ten westen van de Rocky Mountains.

Rutgers van der Loeff, An
Lawines razen
Een klein Zwitsers dorp wordt onder lawines bedolven. Een groep jongens biedt tijdens de evacuatie steun aan een jongen wiens ouders vermist worden.

Rutgers van der Loeff, An
Vals spoor in Waterland
Vier scholieren uit Edam zijn overal als de kippen bij. Zo ook als er kostbare, antieke voorwerpen spoorloos zijn verdwenen. Maar wat heeft de oudere broer van twee van hen met de zaak te maken?

Rutgers van der Loeff, An
Vlucht Wassilis, vlucht!
Door zijn eigen schuld raakt Wassilis betrokken bij een smokkelzaak. Waar moet hij naar toe?

Rutgers van der Loeff, An
Wrak onder water
Aan de hand van vondsten uit een zeventiende-eeuws scheepswrak reconstrueert een sportduikersgezin, na veel speurwerk, de geschiedenis van een Zeeuwse dominee die wegens zijn moderne opvattingen het land uitgestuurd werd.

Rutgers van der Loeff, An
Ze verdrinken ons dorp
Een Frans dorp moet voor de aanleg van een stuwdam verdwijnen. Een sterk dominerende grootvader verzet zich tegen zijn vooruitstrevende kleinkinderen en kiest tenslotte voor de
verdrinkingsdood.

Sachar, Louis
Gaten
Stanley moet naar Camp Green Lake, een strafkamp voor jongens. Elke dag moeten ze een gat in de grond graven, zogenaamd om 'hun karakter te vormen', maar er is meer aan de handÖ Bekroond met een Zilveren Zoen.

Sachs, Marilyn
Het boek van Dorrie
Dorrie schrijft een verhaal over de naar haar idee afschuwelijke veranderingen die bij haar thuis plaatsvinden, wanneer haar moeder een drieling krijgt en ook nog twee verwaarloosde buurkinderen in huis neemt.

Sachs, Marilyn
Wie had gelijk, Mary Rose?
Het twaalfjarig meisje Mary Rose heeft zich een ideaal beeld gevormd van een dertig jaar geleden bij brand omgekomen familielid, die ook Mary Rose heette. Als zij begint te begrijpen wat de waarheid eigenlijk is, kan zij pas verwerken dat het meisje heel anders was dan zij dacht.

Sagen
De mooiste sagen uit de nieuwe wereld
Nederlands sagenboek

Scheen, Kjersti
Maanmeisje
Cindy is verliefd op Helge en hij ook op haar, denkt ze. Maar onaangekondigd verhuist hij. Cindy probeert haar gevoel en lichaam onder controle te houden en gaat steeds minder eten en steeds meer sporten. Ze krijgt anorexia.

Schell, Simone
Emilie
Simone Schell leest brieven, die gevonden zijn onder de vloer van een hotel. Het zijn verbleekte, losse vellen die ondertekend zijn met "Uwe E." Wie is zij? En wat voor een gebeurtenis schuilt achter deze verhalen?

Schell, Simone
De wondere wereld van Blauw
Ze zijn alledrie net in een nieuwbouwwijk komen wonen en voelen zich als katten in een vreemd pakhuis: Kiekie, Hein en Asse. Maar dan ontdekken ze achter de garages dat wonderlijke blauwe huis. Wie zou daar wonen?

Schell, Simone
Zeezicht
Louisa houdt van de zomer, maar deze zomer loopt alles anders: ligt het aan de dreigende sloop van het huis, aan de moeilijkheden met Duitse gasten die alles van de oorlog willen vergeten, of komt het doordat ze geen onbezorgd kind meer is?

Schell, Simone
De zevende hemel
Met haar impulsief gedrag weet het meisje Lisa iets los te maken in de geest van de wonderlijke, ongelukkige Hongaarse poppenspeler uit het cafe "De zevende hemel". Maar of het goed was wat ze deed, weet ze pas na enkele weken van angst.

Schouten, Alet
Huon en de ganzenjonkvrouw
Vrije bewerking van een ridderroman over een ganzenhoeder, voor wiens ogen zich de ingenieus beraamde verwisseling van de adellijke, aan Pepijn de Korte uitgehuwelijkte, Berta met het volksmeisje Alys afspeelde.

Schouten, Alet
Het teken van Wichart
De jonge slaaf Hari vlucht weg uit Saksenburcht bij Wales om het spoor van zijn verleden terug te vinden. Tezamen met zijn vriend Dai en zijn wolfshond Lufra waagt hij een haast onmoge
lijke tocht door de halfduistere wereld van de Middeleeuwen waarin natuurkrachten en tovenarij vlak bij elkaar liggen.

Schouten, Alet
Het varenwoud
Wanneer de Aarde door een ramp nagenoeg verwoest is, weten de weinige overlevenden zich met moeite staande te houden te midden van de woekerende varenwouden. Lukt het Mark om met behulp van een dwergachtige bosbewoner een oplossing te vinden?

Scott, Sir Walter
Ivanhoe
Terug van een kruistocht probeert Ivanhoe zijn vader en zijn geliefde in Engeland te beschermen tegen de gehate Normandische overheersers.

Sebestyen, O.
Brand
Verhaal over de familie Haney, die op de vlucht is omdat de oudste zoon iemand vermoord heeft. Het speelt zich af tijdens de chaos van de stakingen in de industriegebieden in de Verenigde Staten in 1910.

Selber, Martin
De slavenhalers
Een Duitse weesjongen wordt door zijn gierige oom versjacherd aan de kapitein van een slavenschip. Als scheepsjongen aan boord kiest hij partij voor de "handelswaar".

Seynaeve, Katrien
Verdwaald in de mist
Anse is niet geslaagd voor haar examens, en mag niet mee op reis. Ze moet studeren, zo heeft mama beslist. Geen drama, troost Anse zichzelf: Sam, haar vriend, zal haar wel helpenÖ Het draait allemaal anders uit: Anse wordt naar opa gestuurd. Daar heeft ze een vakantie die ze nooit zal vergeten. Ze valt van de ene verrassing in de andere, zeker als opa, die vergeetachtig begint te worden, ook op reis wil.

Sheldon, Dyan
Naar je vrienden word je beoordeeld
Amy en Jenny zijn elkaars beste vriendinnen. Ze doen en denken hetzelfde; uiterlijk zegt hun niets en jongens laten hun volledig koud. Totdat ze naar de middelbare school gaan. Daar verandert hun vriendschap al snel. Jenny blijft aan haar oude denkbeelden vasthouden en valt daardoor buiten de populaire groep van de school. Ze krijgt een aantal vrienden die totaal niet aan het heersende ideaalbeeld voldoet. Enerzijds maakt dat haar heel onzeker en ze speelt dan ook constant met de gedachte zo te worden als Amy die nu bij de populaire groep van de school hoort. Maar die kans is al snel verkeken als ze omgaat met Chris, de broer van een vriendin, want naar je vrienden word je tenslotte beoordeeld...

Silver, Norman
Geen tijgers in Afrika
Selwyn Lewis emigreert met zijn familie van Zuid-Afrika naar Engeland. Het valt hem heel moeilijk vrieden de maken. Zijn houding als blanke ten opzichte van zwarten en kleurlingen, die in Zuid-Afrika zo gewoon was, wordt totaal niet geaccepteerd. Hij staat alleen. Bovendien draagt hij een gruwelijk geheim met zich mee. 's Nachts wordt hij gekweld door nachtmerries, waarin grote tijgers hem achtervolgen. Zijn ouders hebben het te druk met hun eigen aanpassingsproblemen en merken niet dat hij veel spijbelt van school. Selwyn begint te twijfelen aan zijn Zuidafrikaanse normen en waarden die in Engeland geen enkele geldigheid blijken te hebben. Hij ziet geen uitweg. Het wordt allemaal nog erger als hij op een dag zijn moeder ziet met een zwarte man. Langzaam maar zeker komt de situatie tot een breekpunt...

Silver, Norman
Pythondans
Ruth zit in Johannesburg, Zuid-Afrika, voor haar eindexamen. Dit houdt haar minder bezig dan alle aanbidders die ze zich letterlijk en figuurlijk van haar lijf moet houden. Want ze voelt zich erg onzeker over de grootte van haar borsten en verbergt die dan ook angstvallig in een opgevulde bh. Thuis wordt haar leven verzuurd door haar stiefvader. Hoewel haar moeder de klachten van Ruth geduldig aanhoort kan ze geen partij kiezen. Ruth weet niet beter dan dat er verschillen zijn tussen zwart en blank en dat bedienden altijd zwart zijn. Dit verandert als ze in contact komt met Bobby, de broer van Alan, een vriendje van haar. Bobby studeert politicologie en heeft zwarte vrienden. Een van hen, Ben, leert ze beter kennen en op een dag danst ze zelfs met hem. Later hoort ze tot haar verbijstering dat Bobby en Ben zijn gearresteerd en worden gemarteld.

Silver, Norman
Tuttifrutti-chocoladeijs met nootjes
Basil houdt van Tutti frutti chocoladeijs en wil misschien wel journalist worden of toch maar dokter? Hij woont in Zuid-Afrika, is blank en joods. Steeds opnieuw is hij verbaasd over wat hij meemaakt. Een stel zwarten wordt op het strand zonder reden afgetuigd door blanke jongens; een blanke man slaat bij vergissing zijn vishaakje in de hals van een zwarte voorbijganger. Maar het meest verbazingwekkend zijn de reacties van de omstanders.
Er gebeuren dingen die niet kunnen en toch gebeuren ze. Het enige dat telt lijkt de kleur van je huid. Met een wrang gevoel voor humor beschrijft Basil zichzelf en de mensen om hem heen.

Slee, Carry
Afblijven
Melissa springt een gat in de lucht als haar gevraagd wordt mee te dansen in een videoclip. Jordi, die al jarenlang veel met Melissa optrekt, is ook razend enthousiast. Melissa kan zo keigoed dansen dat ze vast en zeker ontdekt wordt. Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen, slikt ze pillen. En dat worden er steed meer. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnnen ze doen om Melissa te helpen?

Slee, Carry
Kappen
Als haar vriendje heeft gezien dat drie anderen een jongen in elkaar hebben geslagen, helpt Indra hem de daders te ontmaskeren.

Slee, Carry
Pijnstillers
Casper woont alleen met zijn moeder. Hij wil iets bereiken in de muziekwereld. Dat lijkt te gaan lukken, maar dan komt Casper erachter dat zijn moeder ernstig ziek is. Gelukkig heeft hij zijn vrienden ťn Anouk.

Slee, Carry
Razend
Sven wordt door zijn vader lichamelijk en geestelijk mishandeld en bedenkt een wel heel drastische oplossing voor zijn problemen.

Slee, Carry
Spijt!
Jochem wordt getreiterd omdat hij dik is. David baalt ervan, maar durft niet tegen de pestkoppen in te gaan. Als Jochem een wanhopige beslissing neemt, verandert het leven van David en zijn klasgenoten totaal.

Slepian, Jan
Kermisvrienden
Door toeval raken George en zijn oom Hibbie verzeild in de kermiswereld. George vindt het maar een vreemde wereld. Hij voelt zich een buitenstaander totdat iemand hem om hulp komt vragen.

Southall, Ivan
Een stad aan het einde van de wereld
Zeven kinderen moeten na de ramp met hun vliegtuig proberen te overleven op een onbewoond eiland.

Speare, E.G.
De bronzen boog
Toen Daniel-Bar-Jamin en zijn zuster Lea nog heel jong waren, werden hun ouders door de Romeinen wreed vermoord. Sindsdien wordt Lea zo door angsten gekweld dat zij haar huis nooit meer verlaat. Daniel heeft slechts een doel in zijn leven: de dood van zijn ouders wreken door de Romeinen te verdrijven.

Sprookjes
Sprookjes van de lage landen

SrŠmkovŠ, Jana
Opgeruimd staat (niet zo) netjes
Tussen haar dertiende en veertiende jaar ontdekt Simone dat ze te veel is. Met haar vroegwijze humor probeert ze overeind te blijven vooral tegenover haar veel oudere broer en zuster.

Stark, Ulf
Als de beren dansen
Na de scheiding van zijn ouders gaat Lasse bij zijn moeder en haar
vriend wonen. Deze vriend wil van Lasse, die een beetje punk is, een nette jongen maken. Maar Lasse laat zich niet zo snel beÔnvloeden...

Stark, Ulf
Doldwazen en druiloren
Als Simone twaalf wordt, verhuist ze met haar moeder naar een klein stadje waar ze bij moeders vriend intrekken. Ze vindt het verschrikkelijk en vindt troost bij opa die bij hen komt wonen nadat hij uit het bejaardentehuis is gevlucht. Als ze op de nieuwe school voor een jongen wordt aangezien, doet ze geen moeite om als meisje gezien te worden. Maar dan wordt ze verliefd op Isak...

Steen, Maria van der
Vechten tegen de bierkaai
Hanneke wordt erop aangekeken dat ze in een armenwijk woont. Hoewel ze van niemand liefde ontvangt, zijn er toch lichtpuntjes in haar leven.

Steig, William
Abels eiland
Een jonge, verwende, rijke, pas getrouwde muis wordt meegesleurd door een orkaan. Hij spoelt op een onbewoond eiland aan en slaagt er pas na een jaar in naar zijn geliefde vrouw terug te keren.
Steig, William
Dominiek
Dominiek, een hond van onbesproken gedrag, beleeft fantastische avonturen.

Stevenson, Robert
Schateiland
Verhaal uit 1883 over de jacht op de schat van een beruchte kaperskapitein.

Stoffels, Karlijn
Rattenvanger
Een roman over een netelig onderwerp, de seksuele relatie van een volwassen jongeman met een meisje van veertien, ingebed in een vrolijk en spannend hedendaags schoolverhaal. Dit boek kreeg een Zilveren Zoen.

Struelens, Renť
Marathon
Door een ongeluk moet een jonge Griek zijn ideaal, het meedoen aan de Olympische spelen, opgeven.

Sutcliff, Rosemary
Drie zangen voor een koningin
Sinds de dag dat hij uit een wilgetak een zwaard heeft gesneden voor de jonge prinses Boudicca en op haar aandringen een overwinningslied heeft gemaakt, is Cadwan met de Harp altijd in de nabijheid van zijn koningin gebleven om al haar daden voor het nageslacht te bewaren. Zijn lied blijkt profetisch: Boudicca leidt de IceniŽrs tot overwinningen. Dan verflauwt het licht en er blijft de trotse koningin slechts een trieste uitweg open.

Sutcliff, Rosemary
Helden en monsters
Een bewerking van het oude Engelse heldendicht "Beowulf" en van een aantal verhalen uit de bekende Ierse "Cuchulain-sagen".

Sutcliff, Rosemary
Marc, de verschoppeling
Marc heeft na de dood van zijn grootmoeder niemand meer. De dorpelingen jagen hem met stenen het dorp uit. Hij vlucht het bos in en wordt dagen later door een varkenshoeder gevonden en naar de abdij gebracht...

Sutcliff, Rosemary
Een muur van schilden
De Noormannen hebben de boerderij van Frytha's vader in brand gestoken en diezelfde nacht begint de vlucht van het meisje met Grim, de oude schaapherder, en Wigi, hun hond...

Sutcliff, Rosemary
Om het rood van de krijger
Een jongen met een verlamde arm hoopt toch eens de rode doek van de krijger te mogen dragen. Het mislukken van de inwijdingsproef veroorzaakt een conflict dat hij pas na een periode bij het eenvoudige, wijze herdersvolk overwint.

Sutcliff, Rosemary
Op weg naar de regenboog
Omdat zijn ouders gestorven zijn, woont Hugh bij zijn tante Alison. Maar als zij dreigt zijn grote vriend, de hond Argos, te doden, loopt hij weg en neemt zijn hond mee...

Sutcliff, Rosemary
De ridderslag
Het knechtje Randal wordt door een landheer in BrittanniŽ aan zijn kleinzoon als metgezel meegegeven. Er ontstaat een hechte vriendschap die een hoogtepunt bereikt als Randal van zijn dodelijk gewonde vriend "de ridderslag" ontvangt.

Sutcliff, Rosemary
Schild en kruis
Ridderverhaal uit de tijd van koning Arthur en zijn ronde tafel, waarin Galahad met andere ridders op zoek gaat naar de heilige graal.

Sutcliff, Rosemary
Zonnepaard, maanpaard
Lubrin Dhu, jongste zoon van het stamhoofd van de IceniŽrs, is als enige man overgebleven na een hevige strijd. Lukt het hem de vrijheid van zijn volk te ruilen voor het grote magische witte paard? Het paard dat hij op de heuvels zal maken?

Swartenbroekx, Renť
Ali de guerrillero
Ali raakt bevriend met Jacob, een joodse jongen, wiens leven hij heeft gered. Maar er is oorlog tussen Joden en Arabieren. Hun vriendschap schijnt in vijandschap te moeten verkeren. Ondanks de oorlog kan hun vriendschap niet stuk.

Swartenbroekx, Renť
Reis tussen twee dromen
De oudste zoon uit een gastarbeidersgezin in BelgiŽ kan zich maar moeilijk aanpassen in zijn nieuwe omgeving. Door zijn vriendschap met een bejaarde Italiaan weet hij zich enigszins staande te houden.

Swartenbroekx, Renť
De tocht naar het vuur
Een elfjarige jongen onderneemt de tocht van Delhi naar Benares. Wat hij beleeft in zijn land waar ziekte en uitbuiting heersen, zet hem aan het denken.

Tadema Sporry, Bob
Het Chinese paard
Hoe Sjoa erin slaagt het Chinese paard te vinden en hoe belangrijk dit is voor zijn vader, lees je in dit spannende boek.


Tadema Sporry, Bob
Mijn vader is een dwerg
Idoet, een twaalfjarig Egyptisch meisje, is de dochter van de vizier, na de farao de machtigste man. Ze heeft haar vader echter nog nooit gezien en kan het maar moeilijk verwerken als ze bij toeval hoort dat hij er niet zo uit ziet als zij zich had voorgesteld.

Taylor, Mildred
Donderslagen hoor mijn klacht
Ondanks de rassenhaat die zich in de jaren '30 uitdrukkelijk manifesteerde in het zuiden van de Verenigde Staten, weet een negerfamilie toch het gevoel van eigenwaarde te bewaren.

Taylor, Robert
Haarscheurtjes
Van de ene dag op de andere dag verandert alles in het leven van Sam. Zijn moeder is op geheimzinnige wijze verdwenen en hij moet bij zijn vader en stiefmoeder logeren. "Je moeder moest er eens uit, ze werkt te hard", zegt zijn vader. Volgens Sam is er iets anders aan de hand, maar wie zou een kind geloven. Ook David, de vriend van zijn moeder blijkt spoorloos verdwenen. In zijn huis wordt een pond heroÔne aangetroffen. Gelukkig is Mo er nog, Sams computergekke vriendin, die hem helpt raadsels op te lossen. Stap voor stap komen ze dichter bij de afschuwelijke waarheid.

Temple, Frances
Dochter van de bedoeÔenen
Het is het jaar 1302. Atiyah en Halima zijn neef en nicht. Ze leven met hun bedoeÔenenvolk, de BeniChalid, op de uitgestrekte zandvlakten van Marokko. Al vanaf haar geboorte is Halima aan haar neef uitgehuwelijkt. Ze is het daar overigens van harte mee een; ze houdt veel van Atiyah en wil graag met hem trouwen. Maar Atiyah wordt door zijn oom Saladin naar Fez gestuurd om daar aan de universiteit te gaan studeren. Daar ontmoet hij Etienne, een leergierige jongen uit Frankrijk die Arabisch studeert. Terwijl Atiyah Etienne verhalen vertelt over het leven in de woestijn en de moed van zijn stam - en natuurlijk over Halima - trekt Halima met haar familie naar een andere locatie in de woestijn. Tijdens een zandstorm raakt Halima's kameel de karavaan kwijt. Helemaal alleen dwaalt ze rond, tot ze door een vijandige stam wordt gevonden. Als na verloop van tijd blijkt dat hun sjeik haal als bijvrouw heeft uitgekozen, is ze wanhopig. Ze weet dat de kansen minimaal zijn dat ze ooit gevonden zal worden. Moet ze dan maar toegeven aan de sjeik? Heeft ze enige keus?

Temple, Frances
Pelgrimsschelp
Elenor, een veertienjarig Engels meisje wordt in het jaar 1300 uitgehuwelijkt aan een haar totaal onbekende lord, die net een zware kruistocht achter de rug heeft. Omdat hij daardoor nog boordevol agressie zit, draagt de dorpspriester hem op om samen met zijn aanstaande op pelgrimstocht te gaan.

Temple, Frances
Vannacht op zee
Het is 1993. Pauli woont samen met Oom en haar grootmoeder in Belle Fleuve, een dorpje op HaÔti. Het leven op HaÔti is heel zwaar. Het leger heeft de macht. Er is geen eten en geen werk en de scholen zijn gesloten. De "macoutes" dreigen iedereen op te pakken die maar enig protest laat horen tegen het beleid van de regering. Het enige dat de mensen in het dorpje op de been houdt is de hoop dat ze ooit naar een betere wereld kunnen vluchten, per boot. Ook Oom is begonnen met het bouwen van een boot. Paulie en alle vrienden helpen hem hierbij. Op een dag komt er een buitenlandse journalist in het dorp. Hij weet alles al van de boot en wil met de dorpsbewoners praten over hun leven. Paulie is heel trots op haar vriend Jean-Desir, die namens alle dorpsgenoten de vragen beantwoordt en vertelt over de uitzichtloosheid van hun leven op HaÔti. Een paar dagen later wordt Jean-Desir door het leger vermoord. De andere dorpsbewoners moeten weg. En snel!

Terlouw, Jan
Briefgeheim
Eva heeft het thuis niet fijn. Ze lijdt zo onder de ruzies dat ze besluit weg te lopen. Ze denkt dat ze een goed onderduikadres weet, maar als ze dan werkelijk weg loopt, raakt ze verwikkeld in een spionagezaak...

Terlouw, Jan
Eigen rechter
Wat gaat er door je heen als je hoort dat je vader wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, en je vervolgens ontdekt dat hij het wťl gedaan heeft? Justus loopt van huis weg. Zo ontmoet hij een illegale vluchteling die het land dreigt te worden uitgezet. Als hij hoort dat de vader van zijn vriendinnetje is opgelicht, beraamt hij samen met zijn vrienden een plan om de oplichter te pakken te nemen.

Terlouw, Jan
Gevangenis met een open deur
Oud-commissaris Keizer, in het verleden vaak geconfronteerd met ouders die om hulp vroegen omdat hun kind bij een sekte aangesloten was, maakt zich zorgen over de jongeren die in de sekte "The living Souls" opgenomen zijn. Hij doet alles om de sekteleider te ontmaskeren. Maar of hem dat lukt?

Terlouw, Jan
De kloof
Al vijfenveertig jaar loopt er een diepe kloof door het land Berg en Dal, en nog steeds is er geen brug. Ginder is zestien jaar als zijn grootmoeder overlijdt en hij twee halfverkoolde pagina's uit haar dagboek vindt. Er staat iets in over de brug. Samen met Barbara gaat hij op onderzoek uit en hij krijgt het vermoeden dat de bouw van de brug wordt tegengehouden. Maar door wie?

Terlouw, Jan
Koning van Katoren
De oude koning van Katoren is overleden. Er moet een nieuwe koning gezocht worden. De zeventienjarige Stach gaat vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers zijn woedend en geven hem zeven bijna onuitvoerbare opdrachten.

Terlouw, Jan
De kunstrijder
Op een avond zien Patrick en Tom een meisje dat een ruitje inslaat bij een museum en er een groot rechthoekig pak neerzet. Ze proberen met het meisje in contact te komen maar dat lukt alleen met een list. Ze vragen hulp aan Lucy, een blind meisje, dat net als zij lid is van de GENGK (Vereniging voor Gehandicapte en Niet-gehandicapte Kinderen). Patrick zit in een rolstoel en Tom is doof. De jongen proberen het vertrouwen te winnen van het meisje. En dan loopt alles anders dan ze verwachten, want er zit een heel ingewikkeld verhaal achter de inbraak....

Terlouw, Jan
Oom Willibrord
Als oom Willibrord er is, gebeurt er altijd iets. Hij doet nou eenmaal dingen die niemand in zijn hoofd zou halen. Meestal komt er wel heibel van...

Terlouw, Jan
Oorlogswinter
Een jongen van vijftien maakt de laatste bittere oorlogswinter '44/ '45 door. Eerst als toeschouwer, later betrokken bij het ondergrondse werk.

Terlouw, Jan
Oosterschelde, windkracht 10
Beschrijving van de watersnoodramp die in 1953 het Zuid-Westen van Nederland trof. In het tweede deel, twintig jaar later, wordt er gevochten voor het openhouden van de Oosterschelde.

Terlouw, Jan
Pjotr
Een veertienjarige jongen trekt door Rusland om zijn vader te zoeken die verbannen is naar SiberiŽ. Door kou of tegenslagen laat hij zich niet ontmoedigen; hij wil persť zijn vader vinden.

Terlouw, Jan
De uitdaging en andere verhalen
Evert de Wit is een beetje arrogant. Hij gaat er prat op dat hij zich nergens over verbaast. Inderdaad is hij de nuchterheid zelve. Bastiaan kan dat niet uitstaan en als Evert hem uitdaagt, neemt hij de uitdaging aan. Met behulp van een reservesleutel dringt hij samen met zijn zus Monique Everts appartement binnen. Ze neuzen daar wat rond en Bastiaan besluit een grap uit te halen. Helaas, Evert krijgt er lucht van en laat Bastiaan en Monique in de val lopen. Maar Bastiaan geeft het niet op. Deze keer verzint hij een heel subtiele grap. En... het lukt! Dit is ťťn van de korte verhalen die in dit boek staan, bizar, vrolijk, soms serieus en met een onverwacht einde.

Tetzner, Lisa
Levende bezems
Tegen de achtergrond van de in de negentiende eeuw heersende toestanden, wordt het ellendige bestaan van de schoorsteenvegersjongens in Milaan beschreven.

Thijssen, Monique
De jongen met het litteken
Gestimuleerd door vrienden probeert een zestienjarige jongen de boerderij, die eens in vlammen opging en waarin hij zijn moeder verloor en zelf een lelijke wond op zijn wang opliep, weer op te bouwen.

Thomas, M.Z.
Hij wist het beter
Avonturen van Marco Polo

Tien x
Tien x buitenbeenje
Tien x verliefd
Tien x vriendschap

Tijsinger, Ellen
Dat had je gedroomd
Job moet naar de brugklas en dat ziet hij niet zitten. Hij houdt van zijn vrijheid en wil geen wiskunde, Engels en geschiedenis leren. Ieder uur een andere leraar voor zijn neus lijkt hem ook niet het einde. Bovendien wil hij later boswachter worden en waarom zou je daarvoor studeren als je je hele leven al naast het bos woont? Job bouwt een hut waarin hij na de grote vakantie kan onderduiken. Hij zegt niets tegen zijn broertje "professor Paul" en tegen zijn zusje Sterre, omdat ze geen geheimen kunnen bewaren. Dan leert Job Myrthe kenne. Myrthe is blind en logeert bij haar oma. Job neemt haar wel in vertrouwen. Ze vindt het een idioot plan. "Je vriest dood," roept ze, maar Job luistert niet. Op een dag laat hij Myrthe zijn hut "zien". Ze vinden een half opgerookte sigaret en uit de voorraad is een reep verdwenen.

Tijsinger, Ellen
Lotus brengt geluk
Lotus komt uit India en woont al zes jaar bij haar nieuwe familie. Toch zit haar hoofd vol met vragen. Zou haar moeder nog leven? Waarom heeft ze haar weggegeven? Lotus besluit op zoek te gaan.

Tijsinger, Ellen
Morgenster
Thomas begrijpt niet waarom Rosa langs de straten zwerft als haar vader zo rijk is en in een villa woont. En Rosa begrijpt niet waarom Thomas zo moeilijk doet en zich laat pesten.

Tijsinger, Ellen
Nikolaj
Nooit neemt Nikolaj vrienden mee naar huis, want zijn moeder drinkt veel. Hij zorgt voor het huishouden en voor zijn zusje. De drankproblemen worden steeds groter en op een dag wordt het Nicolaj te machtig.

Tijsinger, Ellen
Word toch wakker
Jasmijns broertje Tim krijgt een auto-ongeluk en raakt in coma. Jasmijns leven gaat gewoon door, tenminste zo op het eerste gezicht. Thuis is de spanning erg groot en op school kan ze zich niet concentreren. Dan ontmoet ze Loek. Hij gaat met haar mee naar Tim en geeft haar het gevoel dat zij toch niet overal alleen voor staat. Maar zal Tim nog wakker worden uit zijn coma?

Tijsinger, Ellen
Zonnekind
De jonge Surya wordt onder valse voorwendselen naar de stad gelokt, waar hij als kinderslaafje de hele dag in een weverij moet werken. De omstandigheden zijn erbarmelijk, maar gelukkig weet de jongen samen met het kleine meisje Maya te vluchten.

Tijsinger, Ellen
De zwarte vulkaan
Chico woont in Nicaragua. Als hij twaalf is, barst de vulkaan uit en de hele stad raakt bedekt onder een dikke laag zand. Voor de zoveelste keer staat alles op zijn kop, vooral Chico's eigen leven.

Toorn, Willem van
Rooie
De jongen die de bijnaam "Rooie" krijgt is niet de hoofdpersoon van dit boek. Hij zit alleen maar bij Walter in de klas, net als Annemieke en Paolo. Walter vertelt erover, eerst voornamelijk over die klas, maar daarna steeds meer over zichzelf. Als je eenmaal aan het vrijen slaat, heb je niet zoveel belangstelling meer voor de rest, nietwaar?
Het boek speelt zich af in de jaren zestig, voordat de brugklas bestond. De school van Walter en zijn vrienden is een "experimenteerschool". De leerlingen krijgen er een paar jaar tijd om uit te zoeken "wat ze willen". Daarbij hebben ze veel meer vrijheid dan op een "normale" school, maar Mol, de baas van het schooltje, heeft ťťn hoofdregel: jouw vrijheid houdt op waar die van een ander begint. Een mooie regel, zo blijkt.

Townsend, John Rowe
Helemaal alleen
Daniel, door zijn moeder bij familie achtergelaten, loopt weg als hij niet begrepen wordt. Hij vlucht naar de gevaarlijkste plaats van de achterbuurt...

Townsend, Sue
Het geheime dagboek van Adriaan Mole l3 3/4 jaar
De groeipijnen van Adriaan Mole
De bekentenissen van Adriaan Mole
Adriaan Mole: Junglejaren
In dagboekvorm weergegeven avonturen van Adriaan Mole, een jongen die gebukt gaat onder de lasten van het leven en denkt dat hij een dichter is. Hij wordt achtervolgd door ziekte, een irritante, altijd aanwezige hond, en door een heel scala van rampen die alle mensen boven de dertien bekend zullen voorkomen.
In het vierde boek is Adriaan geen tiener meer, maar 23 3/4 jaar.

Trease, Geoffrey
De goede slang
In het middeleeuwse Engeland trekt Robin met een joodse familie mee als ze bevel krijgen Engeland te verlaten. Hij heeft een opdracht: hij moet voor de koningin naar Spanje reizen om de Goede Slang, een wondergeneesmiddel, te vragen...

Twain, Mark
De avonturen van Tom Sawyer
De levenslustige Tom houdt van wilde streken en raakt, vaak samen met zijn vriend Huckleberry Finn, in benarde situaties.

Twain, Mark
Huckleberry Finn
Avonturen van de vriend van Tom Sawyer.

Twain, Mark
De prins en de arme jongen
Een Engelse prins en een Londense straatjongen wisselen tijdelijk van rol.

Vail, Rachel
Ik ben Cleo!
Op zomerkamp neemt Cleo elke uitdaging aan. Ze is nu stoer en zelfverzekerd en niet langer een onzekere angsthaas. Tot ze ťťn uitdaging te veel aanneemt.

Valkenstein, Kees
Minke de zoon van de inbreker
Door omstandigheden komt de zoon van een inbreker in huis bij dokter Burma, bij wie wordt ingebroken. Minke weet wie de dader is. Om niet te hoeven getuigen vlucht hij. Dan begint het avontuur...

Vendel, Edward van de
De dagen van de bluegrassliefde
Een Nederlander. Een Noor. Een Amerikaans vakantiekamp. Liefde op het eerste gezicht! Muziek! De wereld een dansfestijn! Maar een voetballer die van een man houdt, kan dat? Bekroond met de Gouden Zoen.

Verhalenbundel
Opgespoord
Een boek met historische verhalen.

Verne, Jules
Een Chinees drama
Wanneer Kin-Fo, een schatrijke Chinees, hoort dat hij in ťťn klap zijn in Amerika belegde vermogen verloren heeft, denkt hij aan zelfmoord. Maar eerst sluit hij een levensverzekering af ten gunste van zijn aanstaande vrouw en betaalt de eerste premie voor een periode van twee maanden. Het plegen van zelfmoord valt hem zwaarder dan hij gedacht had en hij vraagt zijn trouwe vriend, de filosoof Wang, hem dit probleem uit handen te nemen en hem binnen de bestelde termijn te vermoorden. Dan komt het bericht uit Amerika dat hij niet geruÔneerd maar integendeel rijker dan ooit is. Kin-Fo blaakt weer van levenslust, maar waar is Wang? De verzekeringsmaatschappij stelt hem twee bewakers ter beschikking. Wang weet echter van niets en kent alleen zijn belofte. Binnen vijfenvijftig dagen zal hij toeslaan. Kin-Fo begint een wanhopige speurtocht.


Verschoor, Diet
Emma's noorderlicht
De vakantie op Texel loopt anders dan Emma dacht. Ze ontdekt een geheim van haar moeder, dat grote gevolgen heeft. En ze wordt smoorverliefd op HiddeÖ

Verschoor, Diet
Mij zoeken ze niet
Een blaadje uit een kladblok van Kim, dat ze op de wc laat liggen in de hoop dat haar ouders het zullen lezen. Maar die hebben het veel te druk met werken, geld verdienen en ruzie maken. Vaak is Kim de oorzaak van deze ruzies; haar ouders verwijten elkaar dat ze geen tijd vrijmaken voor Kim. Dit keer hebben de ouders van Kim tegelijkertijd een zakenreis gepland en weten ze niet waar ze Kim moeten laten. Kim vraagt zich af waar al dat werken goed voor is. Ze hebben toch alles al? Een belachelijk groot huis met een park eromheen, een eigen zwembad, twee dure sportwagens voor de deur. Het is gewoon om je dood te schamen.
Kim heeft er dan ook zwaar de pest in. Ze is eenzaam en voelt zich teveel. Als ze op een dag zou verdwijnen, zouden haar ouders haar niet eens missen. Op school is het ook al niet veel beter en haar vrienden begrijpen haar niet. Die denken dat geld gelukkig maakt. Het is goed dat Sophie Lak er nog is, Kims lieve rare tante, die altijd verkondigt dat Kim lak aan alles moet hebben, niet bang moet zijn en moet doen waar ze zin in heeft. Als Kim op een dag wanhopig besluit dat advies op te volgen, blijkt dat ze toch nog een andere echte vriend heeft...

Verschoor, Diet
Tessa
Waarom moet je zoveel doen als je twaalf bent, waarom bemoeit iedereen zich met je? Gelukkig wordt Tessa's leven draaglijker als ze merkt dat Francois haar aardig vindt.

Verschoor, Diet
Tessa in de brugklas
Tessa's grootste steun en toeverlaat is haar dagboek. Hierin kan ze al haar problemen kwijt. Ze wil populair zijn. Maar hoe doe je dat? Het valt niet mee, maar alles wordt anders als er op school een poŽziewedstrijd wordt georganiseerd...

Vlugt, Simone van der
De amulet
Het is 1630 en de heksenjacht is in WŁrzburg in volle gang. Honderden mensen wachten opgewonden op de heks die op de brandstapel zal worden gezet. Ook de dertienjarige Nina kijkt toe. Ze rilt. Niet alleen van de kou; het hele tafereel vervult haar met afschuw en tegelijkertijd wordt ze ernaartoe getrokken als door een magneet. Er doen verhalen over Nina de ronde. Soms weet ze namelijk zomaar dingen over mensen of heeft ze visioenen. Nina komt erachter dat haar moeder als heks verbrand is toen Nina nog heel klein was. Nina's enige aandenken aan haar is een amulet. Om te voorkomen dat ook Nina het slachtoffer wordt van de nietsontziende heksenvervolging, smokkelt Nina's tante haar de stad uit. Ze wil Nina uithuwelijken aan een oude boer. Maar Nina voelt daar niets voor en neeemt de benen. Dit is het begin van een lange zwerftocht.

Vlugt, Simone van der
Bloedgeld
Reinout wordt uit het gevang de zee opgestuurd, met een V.O.C.-schip naar IndiŽ. Overleven is moeilijk, want alleen de hoge heren aan boord hebben genoeg vers water en eten. Reinout komt in opstand.

Vlugt, Simone van der
De guillotine
Als in Parijs de revolutie uitbreekt, raakt de adellijke Sandrine haar hele familie kwijt. Zelf duikt ze onder, maar het gevaar ontdekt te worden is groot. En dan wacht de guillotineÖ De guillotine kreeg een Eervolle Vermelding van de Zoenjury

Voigt, Cynthia
De dochter van de waard
Een zomernacht, eeuwen geleden, in een ander land. Birle, de dochter van de waard, is door iets wakker geworden. Buiten ziet ze vaag een schim rondsluipen bij het water, waar hun boten liggen. Ze zet het op een lopen en springt nog net op tijd een botendief achterna. Het blijkt, tot haar verbijstering, een jonge Heer uit het Koninkrijk te zijn die op de vlucht is. En voordat ze het in de gaten heeft, vlucht zij mee. De volgende ochtend kijkt ze in de ogen van Orien, die blauw zijn als grasklokjes, en is verloren. Niet dat ze verwacht dat het ooit iets zal worden tussen hen, daarvoor is het standsverschil te groot. Maar ze zal hem dienen, met lijf en ziel. De barre avonturen die ze onderweg beleven knabbelen aardig aan dat verschil, maar ze worden wreed gescheiden. Birle komt in dienst bij een filosoof, een alchemist, en treft het niet slecht, maar Orien komt als slaaf terecht bij simpele ambachtslieden. Hij weet ternauwernood te ontsnappen, en Birle probeert haar dodelijk verzwakte vriend zo te verzorgen dat ze weer kunnen proberen terug te komen naar huis, waar zij tot het volk hoort, en hij tot de Heren.

Voigt, Cynthia
Met het mes op tafel
Er komt een dag, waarop het Tish duidelijk wordt dat haar moeder haar niet steunt en dat ze beseft dat er maar ťťn is die haar kan helpen om zich te verzetten tegen haar stiefvader die haar misbruikt: zijzelf.

Voigt, Cynthia
Onder de blote hemel
Samen onder dak
Het verhaal van Dicey
Niemand anders dan ik
De hardloper
De verloren vader
Zes titels uit een reeks van acht boeken over de belevissen van de Tillerman-kinderen.

Voigt, Cynthia
De ruiter met het masker
Lang geleden, in een ver land, deden verhalen de ronde over een vrijbuiter, Jackaroo, die er 's nachts gemaskerd en te paard op uitging om de behoeftigen te helpen, de hongerigen te voeden, de armen wat geldstukken in de hand te drukken. Gwen, de dochter van de herhergier van De Ramskop, had te veel gezond verstand, en eerlijk gezegd te weinig fantasie, om die verhalen te geloven. Ze was ervan overtuigd dat die weldoener niet meer dan een uit nood geboren droom was. En dat de nood van dag tot dag groter werd in het land kon Gwen dagelijks constateren, ook al bleef haar vader in De Ramskop even goede zaken doen. Maar dat de rijke machthebbers, de stadsbestuurders, de Heren, zo blind waren en niets deden om de ellende te keren, dat verbaasde en irriteerde haar wel in hoge mate.
Op een barre winterdag snijdt een sneeuwstorm Gwen en het adelskind met wie ze op pad is de terugweg naar de herberg af. Dagenlang moeten ze schuilen in een hut, en dagenlang luistert Gwen gefascineerd naar de verhalen uit een andere wereld: die van de nobelen, de wetgevers, de sinjeurs. En er gaat nog een wereld voor haar open: die van het boek, want de jongen leert haar lezen.
Voor ze weggaan uit de hut ontdekt Gwen er een vreemde bundel: een cape met een masker en een zwaard erin. Toch Jackaroo?

Voigt, Cynthia
Van kwaad tot erger
Mikey's ouders vertellen haar aan het begin van het schooljaar dat ze gaan scheiden. Mikey is razend. Samen met Margalo probeert ze de scheiding te voorkomen. Ze maken een plan waarbij Mikey moet weglopen. Alles lijkt goed te gaan tot Gianette zich ermee bemoeit. Ze is nieuw in de klas en zegt dat ze de toekomst kan voorspellenÖ

Vos, Ida
Anna is er ook nog
Na de bevrijding is het feest. Maar niet voor Anna en haar familie. Iedereen moet op zijn eigen manier het oorlogsverleden verwerken. Anna is nog steeds bang en wantrouwend. Ook t.o.v. mevr. Neumann, totdat ze haar geschiedenis hoort, en te weten komt dat ze op haar vermiste dochtertje Fannie lijkt, en dat mevr. Neumann nog steeds op Fannie wacht...

Vos, Ida
Wie niet weg is wordt gezien
Herinneringen van een in 1940 achtjarig joods meisje aan de bezettingstijd die ze op steeds wisselende adressen doorbracht.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
Arenden vliegen alleen
Sven Haraldsson, de vikingzoon, die zich niet meer thuis voelt bij de stam van Bastaardvikingen, besluit zijn eigen weg te gaan. Als Sven zijn doel heeft bereikt, wordt zijn rust verstoord door een buitgemaakte viking-armband en een slavin...

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
De geur van de Macchia
Een Nederlandse student trekt naar Corsica om een onderzoek in te stellen naar zijn Corsicaanse voorouders. Dit gaat echter niet zo gemakkelijk als hij graag wil.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
De gouden Pucarina
Kontor verhuist met zijn familie uit Cuzco naar het Titicameer. In de goed georganiseerde Inka-samenleving krijgt iedereen een beroep toegewezen, afhankelijk van zijn talenten. Om vrij te zijn legt Kontor zich erop toe koerier te worden. Als hij zijn loopbaan moet opgeven, komen zijn kunstzinnige gaven weer tot hun recht.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
De komeet van Samos
Dit is het levensverhaal van de man wiens naam iedere middelbare scholier kent en die leefde van 570 tot 470 vůůr Christus: Pythagoras. Hij ondernam gevaarlijke reizen, raakte in gevangenschap en leefde als banneling. Velen werden geboeid door zijn theorieŽn en zijn uitzonderlijke manier van leven. Wie met kop en schouders uitsteekt boven de massa, wie afwijkende meningen verkondigt en zich daarbij niets aantrekt van daaraan verbonden gevaar, kan altijd rekenen op een groot aantal vijanden. Pythagoras moest dan ook zijn eiland verlaten en zijn werk ergens anders voortzetten. Wat niet wegneemt, dat hij al in zijn eigen tijd, door vriend en vijand "De komeet van Samos" werd genoemd.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
Het monster van de vuursteenmijn
Als Firn door de vuursteenstam wordt uitgekozen om door de nauwe schachten in de diepte af te dalen om de vuursteen uit het krijt te hakken, is zijn vader zeer vereerd en zijn kameraden jaloers. Maar niemand weet van het bestaan van het monster, dat Firns leven in de schachten vergalt...

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
De nieuwe vrijheid
Met grote moed en ijzeren wilskracht proberen zelfstandige Noormannen, die niemands onderdaan willen zijn, een nieuw bestaan op te bouwen in het onbewoonde IJsland.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
Pasqualina
Een Nederlandse student trekt naar Corsica om een onderzoek in te stellen naar zijn Corsicaanse voorouders. Een tocht langs bevolkingsarchieven en kerkregisters brengt hem niet verder. Maar door de mensen die hij tijdens zijn reis ontmoet maakt hij kennis met de wonderlijke wereld van geesten en zielejagers van het Boze Oog en profetische dromen, van noodlot en vendetta, waarvan hij zelf het slachtoffer dreigt te worden.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
Het recht van de ander
Pedro, een Spaans-Hollandse jongen, enthousiast meegegaan met de Spaanse soldaten om het volk van Tenerife te kerstenen, ontdekt al gauw dat de ware bedoelingen minder edel zijn.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
Van rendierjager tot roofridder
Vijftien verhalen die een aantal bekende archeologische vondsten tot leven brengen. Het eerste verhaal speelt in de prehistorie, ongeveer 9000 jaar voor Christus, het laatste verhaal in de late middeleeuwen.

Vos-Dahmen von Buchholz, Tonny
De Wiking van Walacra
Didolf van Walacra strijdt tegen het onrecht en het vooroordeel in de tijd van Karel de Grote.

Vreede, Mischa de
Het ongeluk
Bart, een brugklasser, is erbij als een van zijn clubgenoten doodgereden wordt. Op aanraden van zijn moeder probeert hij op te schrijven wat er tijdens en na dat ongeluk gebeurt.

Belledonne kamer 16
Door het vinden van een zakboekje van zijn Franse grootvader, gaat een zestienjarige jongen op zoek naar de man aan wie het toebehoorde.

Vries, Anke de
Blauwe plekken
Volgens haar moeder doet Judith een heleboel fout, terwijl ze toch haar best doet om haar moeder te helpen met de verzorging van haar kleine broertje. Maar desondanks wordt haar moeder vaak driftig en slaat ze Judith. Judith weet niet waarom en even later heeft haar moeder er ook weer spijt van. Soms is het zo erg dat ze thuis moet blijven omdat iedereen de blauwe plekken kan zien. Ze praat er niet over en niemand ontdekt wat er aan de hand is. Tot haar verbazing nodigt op een dag Michiel, een klasgenoot, haar bij hem thuis uit. Daar is het gezellig. Maar thuis wordt het alleen maar erger. Judith weet niet wat ze moet doen.

Vries, Anke de
Fausto Koppie
Stijn droomt van een racefiets. Hij spaart er hard voor. In de fietsenwinkel staan prachtige racefietsen, maar al snel ontdekt Stijn dat er in een hoekje een absoluut te gekke wereldfiets hangt. Fausto Koppie staat erop. AlleenÖ die fiets is niet te koop.

Vries, Anke de
Het geheim van Mories Besjoer
Een aantal kinderen komt vaak bij Mories Besjoer; hij is glazenwasser en bovendien Fransman. Het is er altijd gezellig. De oudste ontdekt dat Mories een geheim heeft. Als hij probeert erachter te komen, raken de kinderen in een gevaarlijk avontuur verzeild.

Vries, Anke de
Medeplichtig
Marcella is vastbesloten uit te zoeken wie de jachtopziener vermoord heeft. Voor haar staat vast dat haar vader toendertijd onschuldig veroordeeld is. Maar wie is de echte moordenaar?

Vries, Anke de
Opstand
Thomas, en vele anderen, raken hun baantje kwijt als goedkopere wijnen in Frankrijk worden ingevoerd. Met Marcelin, een voormalige kroegbaas, gaat hij actie voeren om bij de regering maatregelen af te dwingen. Maar uiteindelijk dreigt alles uit de hand te lopen en zet de regering het leger in....

Vries, Anke de
De rode handschoen
1944. Patricks vriendinnetje Isabelle is joods. Op een dag wordt ze opgepakt. Gelukkig weet Patricks oom haar en haar moeder vrij te krijgen. Ze vluchten naar Zwitserland, maar zijn ze ook echt in veiligheidÖ?

Vries, Anke de
Weg uit het verleden
Sinds zijn vriendin verongelukte, wordt Mark achtervolgd door angsten. Hij hoopt deze kwijt te raken door in Frankrijk een huis te gaan opknappen. Maar er is "iets" met het huis. Samen met Juliette vindt Mark een weg uit zijn verleden.

Wanders, Gijs
Gedwongen verzet
Thomas, zoon van een grootgrondbezitter, ziet dat de Indianen slecht behandeld worden door de blanke opzichters van de koffieplantage. Hij probeert zijn vader te overtuigen, dat het slecht is en keert zich tegen zijn eigen familie en milieu. Wanneer hij betrokken raakt bij een moordpartij moet hij vluchten en wordt hij "gedwongen" het verzet in te gaan.

Wanders, Gijs
Spoorloos verdwenen
Mark is op zoek naar zijn vader, die spoorloos verdween toen hij iets zei over de wantoestanden in het Afrikaanse land waar ze wonen. Iedereen wil hem tegenhouden, maar Mark gaat toch door. Hij krijgt onverwacht hulp van een Nederlandse journalist.

Wanders, Gijs
Stille getuigen
Isabel woont in de hoofdstad van een Middenamerikaans land. Ze houdt zich niet zo met politiek bezig. Maar noodgedwongen raakt ze er toch in verzeild. Haar twee broers zijn dood, doodgeschoten, maar door wie? En sinds drie maanden zijn ook haar vader en haar zusje Patricia verdwenen. Isabels moeder is constant bezig erachter te komen waar haar man en dochter zich bevinden en wat er met hen is gebeurd. Hierbij wordt ze geholpen door Anna, die lid is van de mensenrechtencommissie. Isabel verwijt haar moeder dat ze zich teveel met politiek bezighoudt en daar haar gezin voor opoffert. Maar de daaropvolgende angstige gebeurtenissen doen Isabel van gedachten veranderen.

Wanders, Gijs
Vogelvrije vrienden
Carlos, dertien jaar, woont na de moord op zijn ouders, bij zijn tante in de hoofdstad. Als hij zijn geboortedorp gaat opzoeken, lijkt het uitgestorven. Er staat alleen een man met een geweer op het plein. In het klooster, waar hij onderdak vindt, hoort hij wat er gebeurd is: de Indianen zijn in staking gegaan en het leger en de politie bedreigen de kloosterlingen vanwege hun steun aan deze Indianen. Lukt het Carlos en de kloosterlingen om te vluchten?

Wassiljewa, Tatjana
Iedere dag telt
Tatjana is dertien jaar als de Duitse troepen Rusland binnenvallen. Al snel worden levensmidelen schaars en het Russische leger kan de opmars van de goed bewapende vijand niet stuiten. Het duurt dan ook niet lang voordat Duitse soldaten Tatjana's dorp op 60 kilometer van Leningrad (St.Petersburg), bezetten. Haar vader is ziek en er is geen geld en geen eten. Alles van waarde, ook de levende have, wordt geruild of gebruikt voor voedsel. Het is midden in de winter als Tatjana besluit er met haar slee op uit te trekken om eten te bemachtigen in het "graanrijke" gebied. En het lukt haar om dagen later na vele kilometers met voedsel thuis te komen. In mei 1942 wordt Tatjana opgepakt bij een razzia en met een groep anderen in goederenwagons afgevoerd naar Duitsland om te werken in de fabrieken als dwangarbeidster.

Welford, Sue
In de nacht van morgen
Jess zag het niet meer zitten, dus was het goed om even weg te gaan en tot rust te komen bij haar tante die buiten woonde. Maar daar was het niet zo vredig als zij gedacht had. Ze hoorde onverklaarbare geluiden en zag vreemde schaduwen in het bos. Op de boerderijen rondom werd vee op een gruwelijke wijze verscheurd door een wild wezen. En 's nachts als Jess in bed lag, voelde ze dat er buiten iets of iemand was, die haar in de gaten hield en op haar wachtte. En dan was er nog Luc, die deel van de natuur scheen uit te maken met zijn vreemde, amberkleurige ogen en zijn lange haar. Waarom was hij zo geÔnteresseerd in het bosbeest? Waarom had nooit iemand zijn moeder gezien? En was was het dat alleen gedaan kon worden in de nacht van morgen?

Welford, Sue
Niets was meer hetzelfde
Jayce lijkt volgens haar vader steeds meer op haar overgrootmoeder Myra. Toch wil hij niets over haar vertellen. Ze raakt steeds nieuwsgieriger: wat is er in het verleden toch gebeurd dat deze mysterieuze vrouw doodgezwegen wordt? Dan ontdekt Jayce Myra's dagboek en lezend voelt ze zich steeds meer met haar verwant. Het lijkt of Myra haar gedachten en gevoelens speciaal voor haar had opgeschreven. Jayce raakt zelfs zo onder de indruk, dat ze zich met Myra gaat identificeren. En niets om haar heen lijkt meer hetzelfdeÖ Echter, hoe meer Jayce achter de waarheid komt, hoe beter zij zichzelf en haar gevoelens begint te begrijpen.

Welford, Sue
Schaduw over augustus
Mattie vraagt zich af of ze de waarheid eigenlijk wel wil weten. Sinds de dood van haar moeder is stukje bij beetje alles waar ze haar hele leven zeker van is geweest, onder haar voeten afgebrokkeld. Het begon allemaal met het huis aan de kust dat ze van haar moeder erfde, een groot, wit huis, waarvan ze het bestaan nooit had vermoed. Maar dit was niet het enige wat haar moeder voor haar had verzwegen, want vanaf dat moment deed ze de ene verontrustende ontdekking na de andere. De hele situatie werd steeds onwezenlijker, tot Mattie dacht dat ze gek werd. Zelfs van haar eigen bestaan was op papier geen enkel bewijs te vindenÖ Wat is er in vredesnaam in het verleden gebeurd? En wat had haar moeder Mattie op haar sterfbed zo dringend willen vertellen?

Werner, Hans
Bolletjes uit Thailand
Hoe kijkt een Thais meisje tegen Nederlanders aan? Linda Blok schrijft daar een werkstuk over, nadat ze bij toeval Katja Kaandorp ontmoet heeft. Katja is in Thailand geboren, maar wordt opgevoed door een Nederlandse vader en moeder. In het begin laat Katja weinig los en staat ze argwanend tegenover de stroom van vragen die Linda op haar loslaat. Maar daar heeft ze ook een goede reden voor, die Linda stukje bij beetje leert kennen. Wie is bijvoorbeeld die oude Thaise vrouw die dag en nacht naar griezelvideo's kijkt? Wat is het geheim achter de mysterieuze bolletjes waar de broer van Katja's pleegmoeder zo'n belangstelling voor heeft?

Werner, Hans
Paganini's dochter
Als Lucy op haar dertiende het eiland in de zon verlaat en terugkomt in Nederland, worden haar de meest onzinnige vragen gesteld. Hierop reageert ze met onzinnige antwoorden. Doch hiermee komt ze niet ver. De familie die zich over haar wil ontfermen bevalt haar niet. Alleen haar nichtje Joyce blijkt een vriendin voor haar te zijn.

Werner, Hans
Verzetsjongen
Nederland is bezet. Gerard en zijn ouders hebben bijna niets meer te eten. De toestand verslechtert wanneer bemoeizuchtige familieleden in hun huis hun intrek nemen. Gerard vindt steun bij een boek over het leven in Tibet. Zo wil hij ook leven. Na de oorlog besluit hij met zijn beste vriend, die moet vluchten omdat hij een NSB-jongen is, mee te gaan.

Wernstrom, Sven
De vergeten Hacienda
De bevolking van een Mexicaans dorp bevrijdt zich met behulp van een onderwijzer van de onbekende grootgrondbezitter, die hen uitbuit.

Westall, Robert
De verlaten kust
Harry en de hond Don trekken samen als zwervers langs het strand. Beiden hebben ze geen huis meer. Op een nacht in de zomer van 1942 zijn de ouders van Harry en zijn jongere zusje omgekomen bij een nachtelijk bombardement. Omdat hij niet bij zijn overbezorgde tante Elsie wil wonen vlucht hij naar het strand. Daar ontmoet hij de hond Don, waarschijnlijk ook een overlevende van een bombardement. Samen trekken ze voort. Harry leert hoe hij kan leven van wat hij vangt in de zee en vindt op het stand. Een tijdje is hij loopjongen voor Engelse soldaten die gelegerd zijn in een kamp dicht bij de kust. Maar na een onaangenaam voorval gaan ze samen weer verder langs de verlaten kust.

White, Ruth
Willa, dansend in het licht
Tiny voelt zich buitenstaander, als onwettig kind van haar nu getrouwde moeder. De incestueuze verhouding met haar stiefvader verstikt haar bijna. Pas als ze merkt dat ook haar zusje slachtoffer is, ziet ze in dat ze hulp moet hebben. Haar droomvriendinnetje Willa heeft ze dan niet meer nodig. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de vijftiger jaren.

Wijmen, Elly van
Een truck in de mist
Het verhaal speelt op een afgelegen boerderij en geeft de ontwikkeling van de twaalfjarige hoofdpersoon tot man weer. Spanning brengt het zoeken naar mannen, die de vader van de jongen op geheimzinnige manier hebben vermoord.

Wilde, Nicholas
Doodsklok
In de crypte van de oude kerk wordt een lijk gevonden. Moord? Tim en Jamie proberen het raadsel op te lossen.

Wilkeshuis, C.
Hoe het vroeger was
Groot vertelboek uit onze geschiedenis

Willard, Barbara
De kinderen van de ketellapper
Op een van hun doortochten worden het paard en de wagen van de ketellappersfamilie gestolen. Er breekt dan een barre winter voor de familie aan, want "vagebonden" zonder middelen van bestaan zijn vogelvrij in het zeventiende-eeuwse Engeland. Zo zijn ze hun leven niet meer zeker...

Willard, Barbara
Laurier en leeuwerik
Cecily, een heel preuts, adellijk meisje, wordt door haar vader bij haar tante achtergelaten. De eerste weken zijn voor haar een nachtmerrie.

Wolfel, Ursula
Overal schijnt de maan
Belevenissen van twee zwervende zigeunermeisjes Nauke en Pimmie en de terugkeer bij hun stam.

Wolitzer, Hilma
Toby
Wanneer Toby's moeder, sinds kort weduwe, geestelijk instort en opgenomen wordt in een inrichting, gaan Toby en haar zusje naar pleegouders. Toby weigert de nieuwe situatie te accepteren, maar ervaart later dat het niet goed is om niemand iets erover te vertellen. Ze leert de ziekte van haar moeder te begrijpen.

Wolitzer, Hilma
Vergeet het maar
Teddy las steeds weer heimelijk de liefdesbrieven die haar vader vroeger aan haar moeder had geschreven. Die uitstapjes naar het verleden maakten het Teddy moeilijk om de nuchtere dagelijkse werkelijkheid te accepteren en niet weg te zweven in wensdromen.

Zohra, Zarouali
Amel
Amel, een Marokkaans meisje, lijdt onder haar strenge ouders die haar Marokkaans willen houden. Ze heeft steeds schuldgevoel over zaken die voor Nederlandse meisjes gewoon zijn, maar die voor haar niet kunnen. En wat moet ze als ze houdt van een Nederlandse jongen, terwijl haar ouders haar al aan een wildvreemde landgenoot vergeven hebben?

Zohra, Zarouali
Sanae
Sanae is de rechten studerende dochter uit een modern Marokkaans gezin. Zij raakt tijdens haar werk in het Marokkaans jongerencentrum verliefd op Amin, ogenschijnlijk ook modern, politie-inspecteur. Amin laat zich echter zo sterk beÔnvloeden door zijn moeder en zusters die zijn bruid uit hadden willen zoeken, dat het huwelijk van Sanae en Amin stuk loopt. Vol goede voornemens keert hij echter naar Sanae en hun zoontje terug.